KOD PAŠALIĆEVA BRATA

Direktor u BMW-ovoj 'petici' a radnici bez plaće

01.03.2009 u 09:50

Bionic
Reading

Radnici prezadužene tvrtke Adriadrvo iz Gradeca kod Vrbovca, direktora i suvlasnika Zdravka Pašalića, brata Ivića Pašalića, već gotovo tri tjedna dolaze na posao, ali ne rade

Za više od trideset radnika posla u tvrtki koja grca u dugovima nema. Donedavno su im i plaće, koje se kreću od 1.400 do 1.800 kuna, kasnile, ali sada su dobili zaostatke za protekla tri mjeseca.

Navodno im je zostatke uplatio Ivić Pašalić preko svoje građevinske tvrtke, no nisu dobili izvješće, pa ne mogu to i potvrditi. Radnici ne znaju što će biti s njima jer se direktor već dulje ne pojavljuje u tvrtki. Tvrde da ne znaju ništa o poslovanju Adriadrva.

'Radim u tvrtki već 11 godina, šutio sam i trpio, a sada mi je stvarno pukao film. Dok se on vozi u novom BMW-u 'petici', vrijednom oko 60 tisuća eura, s vozačem i tjelohraniteljem, mi nemamo za kruh. Povremeno bi došao u tvrtku, ali nikad s nama nije razgovarao jer mi smo guske, seljaci, niškoristi. Sada samo želim da mi da radnu knjižicu pa da mogu tražiti drugi posao', izjadao se za Jutarnji list jedan od zaposlenika.

Radnici kažu da im je Pašalić potvrdio da njihova tvrtka, koja se bavi proizvodnjom i prodajom drvenih ploča na veliko, grca u dugovima. Navodno duguju više od osam milijuna kuna Hrvatskim šumama i HEP-u. Tvrtka je lani imala gubitak od oko 300 tisuća eura, a godišnji joj je promet između četiri i pet milijuna eura.

Ivić Pašalić bio je direktor bratove tvrtke od 2005. do 2007. U to je vrijeme jednom poslovnom tjedniku izjavio da njegov brat ima 32 posto vlasništva u tvrtki, a da ostatak drže dvije strane tvrtke: austrijski Sudost Holz, suosnivač Adriadrva, i Croscan Handels Anstalt, koji je dokapitalizacijom postao suvlasnik. Tvrtku kreditira Hypo banka, a Hypo Consulting je bio suosnivač.

Zdravko Pašalić bio je u središtu pozornosti kad je 1998, pijan, htio Mercedesom nasilno ući u vojni dio Zračne luke Zagreb. Mediji su tada pisali da je Pašalić bio u društvu supruge, koja je vikala: 'Ne dirajte ga, on je brat Ivića Pašalića.'

Kad je s lisicama doveden u postaju, nastavio s izgredima, valjao se po podu i vikao. Smirio se tek kada je stigao Ivić Pašalić. Početkom ove godine nepravomoćno je osuđen na šest mjeseci uvjetno uz dvogodišnji rok kušnje, i to zato što je 2005. prijetio policajcu jer mu je bio priveden sin Marko.