TAJNICA PRIZNALA KRIVNJU

'Direktor me maltretirao i prisilio da namještan ispite'

07.09.2011 u 16:13

Bionic
Reading

Na Općinskome sudu u Koprivnici počelo je suđenje ravnatelju Pučkog učilišta u Đurđevcu Draženu Karlovčanu i 18 optuženika koji se terete za namještanje ispita.

Karlovčana se tereti da se kao ravnatelj Pučkog učilišta u Đurđevcu s optuženim predavačima te ostalim optuženim djelatnicima tog učilišta dogovarao i naplaćivao ispite na kojima se kandidati nisu niti pojavili.

Na današnjoj raspravi optuženi su se očitovali o krivnji. Dvoje predavača i tajnica priznali su krivnju te je tužiteljica za njih zatražila manju uvjetnu kaznu, a drugookrivljena tajnica Marina Plantak je priznala krivnju kazavši kako je sve činila zbog prisile i bojazni od gubitka posla.

"Direktor me maltretirao, psihički sam uništena, a moram kazati da sam radila šest mjeseci svaki dan, bez ijednog dana odmora. Kada sam rodila, već nakon mjesec dana zvao me da se vratim na posao", rekla je Plantak i dodala da je i dalje podvrgnuta prijetnjama i maltretiranju.

Ostali su izjavili da se ne osjećaju krivima.

Dio profesora koji su dali iskaz rekli su da su na prijavnicama napisali osnovne podatke, poput pitanja koja su trebala biti postavljena na ispitima, te da je, bez njihova znanja, kandidatima koji nisu pristupili ispitu poslije netko upisao ocjene. Neki su govorili kako nisu provjeravali identitet ispitanika vjerujući da je pred njima osoba čije je ime i prezime bilo na prijavnici za ispit.

Inače, rasprava je trebala početi jučer, ali neki se optuženici nisu pojavili pa je sutkinja Lidija Vuljak izdala policiji nalog za njihovo dovođenje. Tom je prilikom rekla kako neće tolerirati izostanke zbog hunjavica i sličnih boleština, što je demonstrirala danas kada je poslala policiju po jednu optuženicu koja je ispričala svoj nedolazak zbog bolesti. Zbog njezina dovođenja, početak rasprave kasnio je jedan sat.

U tom sudskom procesu na optuženičkoj klupi trebale su sjediti 23 osobe, ali je sutkinja Lidija Vuljak jučer rekla kako protiv četvero njih Općinsko državno odvjetništvo odbacuje optužbe.

Kako u zgradi suda u Koprivnici nema prostorije u koju može stati više ljudi, današnja je rasprava održana u Domu pravnika.

Suđenje se nastavlja 27. rujna, kada će biti ispitani svjedoci obrane, koja je zatražila i grafološko vještačenje rukopisa na prijavnicama za ispit.