KRAĐA OD 3 MILIJUNA EURA

Direktor HŽ-a najavio tužbu protiv medija

20.02.2009 u 15:22

Bionic
Reading

Smijenjeni predsjednik Uprave HŽ Holdinga Davorin Kobak danas je odbacio da je s bivšim direktorom Željeznica Srbije dogovarao krađu tri milijuna eura i najavio tužbu protiv medija koji su objavili te tvrdnje

'Tužit ću Jutarnji list i autora članka. Zbog toga sam već uzeo odvjetnika', kazao je Kobak na konferenciji za novinare na zagrebačkom Glavnom kolodvoru.

Ustvrdio je da su "medijski napadi" na njega pokrenuti kako bi se skrenula pozornost s "nekih drugih problema" u HŽ-u.

Prema pisanju tiska, srpska policija ima snimke razgovora Kobaka i također smijenjenog direktora Željeznica Srbije Milanka Šarančića u kojima planiraju otuđiti oko tri milijuna eura od duga koji su srpske željeznice trebale vratiti HŽ-u.

Kobak, međutim, tvrdi da on ništa nije mogao napraviti sam jer mu je za sve trebao pristanak Nadzornog odbora ili Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

"Ja nisam napravio prijedlog povrata duga. Naslijedio sam ga, a niti na kraj pameti mi nije bilo da iz toga izvučem neku korist", kazao je Kobak.

Dodao je da smijenjenog direktora Željeznica Srbije poznaje tek sa sastanaka međunarodnih željezničkih udruženja i tvrdi da mu nije jasno zašto bi mu itko nudio novac, ako on pritom "nije imao robu za trgovati".

"S direktorom Željeznica Srbije o tome nikada nisam razgovarao, a da sam na njegovom mjestu, zašto bih platio nekome tko o ničemu ne odlučuje", rekao je.

Odbacio je i medijske napise da je HŽ poslovao preko inozemnih "off shore" tvrtki. "To su spačke. Svake godine dolazi nam državna revizija i kontrole su možda i veće nego u drugim tvrtkama, a vrlo je malo nepravilnosti pronađeno", dodao je.

Upitan zašto ga je onda ministar mora, prometa i infrastrukture Božidar Kalmeta prekjučer razriješio dužnosti, Kobak je rekao da u HŽ trebaju doći mlađi ljudi i "nova krv". "Tako je rekao i ministar Kalmeta i ja se s njim slažem. Tri i pol godine sam na bio i dužnosti i vjerujte da mi je dosta", ustvrdio je smijenjeni šef HŽ-a.