ČUDO NEVIĐENO

Diplomirala ekonomiju za sedam dana

22.04.2009 u 08:50

Bionic
Reading

Blanka Boljat, 29-godišnja Splićanka, kći Marija Boljata, nekadašnjeg Hajdukova prvotimca trofejne generacije splitskih 'bilih' iz 70-ih godina, uspjela je doslovno za 7 dana na Veleučilištu u Šibeniku završiti studij turističkog menadžmenta i time je stekla zvanje diplomiranog ekonomista

ŠIBENIK - Skandaloznu činjenicu krivotvorene potvrdnice koja je Boljatovu promovirala iz više u visoku stručnu spremu u samo sedam dana, nedavno je otkrilo administrativno osoblje Veleučilišta, nakon čega su u Narodnim novinama u broju iz travnja ove godine, objavili njezino poništenje, piše Slobodna Dalmacija.

Blanka Boljat upisala se na Visoku školu za turistički menadžment u Šibeniku, gdje je obranom diplomskog rada dana 30. svibnja 2005. završila studij i stekla višu stručnu spremu i stručno zvanje 'ekonomist za menadžment u turizmu', dok je diplomu preuzela 30. rujna. 2005. godine.

Sedam dana poslije, točnije 7. listopada 2005. godine, Blanka na referadi Veleučilišta dobiva potvrdnicu o završetku studija u zvanju 'diplomiranog ekonomista' s visokom stručnom spremom, čime je de facto razliku u zvanju, koje u naravi dijeli četiri semestara dodatnog studiranja i obrana diplomskog rada, 'polagala' tempom od po jednog semestra svaki drugi dan. Spornu potvrdnicu, kao i normalno stečenu diplomu, potpisao je tadašnji dekan Stipe Belak

Kada se izdaju potvrdnice, tajnik mora pripremiti tekst potvrdnice na temelju podataka iz referade. Dekan nikada ne potpisuje samo jednu potvrdnicu, nego se to obavi nakon što se prethodno prikupi desetak ili više potvrdnica. Dekan tada ne provjerava istinitost navoda, nego je odgovornost samo na tajniku kao osobi koja priprema dokumente. Što se tiče slučaja Boljat, to mi je vjerojatno podmetnuto među ostalim potvrdnicama, kaže Belak za Slobodnu.

Marko Radačić, sadašnji dekan Veleučilišta, tvrdi da je nakon što je obaviješten o postojanju 'nelogične i nestvarne činjenice', odmah zatražio na uvid svu potrebitu dokumentaciju, nakon čega je po savjesti i profesionalnoj dužnosti donio rješenje o poništenju potvrdnice.

'Kako je do svega došlo i je li u svemu bilo nečije namjere, nezakonitog postupanja ili se radilo o previdu, ne želim komentirati, nego to prepuštam službenim tijelima. U vrijeme kada se sve to događalo, nisam bio na dužnosti dekana', rekao je Radačić.