bidenov izbor

Diplomatski veteran, vrstan analitičar i žestok Trumpov kritičar koji je predvidio da neće biti glatkog prijenosa vlasti: Tko je William Burns, novi prvi čovjek CIA-e

12.01.2021 u 20:24

Bionic
Reading

Diplomatski veteran William Burns trebao bi postati novi direktor CIA-e, najavio je izabrani američki predsjednik Joe Biden u ponedjeljak. Ako bude potvrđen u Kongresu, postat će prvi karijerni diplomat na čelu CIA-e. Imenovanje 'apolitičnog' kadara na mjesto čelnika središnje obavještajne agencije trebalo bi označiti jasan prekid prakse korištenja obavještajnih podataka u stranačke svrhe, što je bila karakteristika rada za mandata predsjednika Donalda Trumpa

Američki izabrani predsjednik označio je Burnsa kao 'uzornog diplomata' pod čijim će ravnanjem CIA-om američki narod moći 'čvrsto spavati'. U dugogodišnjoj karijeri Burns je obnašao dužnost zamjenika državnog tajnika tijekom mandata predsjednika Baracka Obame, bio je veleposlanik u Rusiji i Jordanu, a obnašao je i dužnost pomoćnika državnog tajnika za bliskoistočne poslove.

Predvodio je američko izaslanstvo u tajnim razgovorima 2013. s Iranom oko njegova nuklearnog programa. Riječ je o sporazumu kojim je Obamin nasljednik u Bijeloj kući Donald Trump bio izrazito nezadovoljan. Trump je izašao iz sporazuma koji je predstavljao jedan od najvećih vanjskopolitičkih dosega Baracka Obame i tijekom mandata ponovno nametnuo snažne sankcije režimu u Teheranu. Međutim može se očekivati da će Biden ponovno promijeniti smjer američke politike prema Iranu, a govori to i ovo imenovanje.

Burns je u 33 godine dugoj karijeri služio pod republikanskim i demokratskim predsjednicima i očekuje se da će dobiti određenu podršku i iz republikanskog tabora. Godine 2014. povukao se iz službe da bi preuzeo vodstvo Carnegiejeve fondacije međunarodnog mira (Carnegie Endowment of International Peace).

Kao zamjenik državnog tajnika predvodio je američku delegaciju na Croatia summitu u Dubrovniku 2011. godine te je poseban interes pokazao za rješavanje problema na sjeveru Kosova. U veljači 2012. godine bio je i u službenom posjetu Zagrebu.

Iz tog vremena nakon susreta s ministricom vanjskih poslova Vesnom Pusić mogu se pronaći šablonske izjave u kojima hvali dobre odnose između Hrvatske i SAD-a, poručivši da će učiniti sve da se ukinu vize hrvatskim državljanima za ulazak u SAD. Devet godina od tada vize Hrvatskoj još uvijek nisu ukinute kao jednoj od rijetkih zemalja Europske unije koja se susreće s tom preprekom.

Burns je tada istaknuo kako njegova vlada iznimno cijeni sudjelovanje hrvatske vojske u mirovnim misijama u Afganistanu i na Kosovu te u operacijama UN-a, a posebno je pozdravio hrvatski stav o holokaustu koji je tijekom boravka u Izraelu nešto ranije ponovio predsjednik Ivo Josipović.

Moskovski mandat

Burns je cijenjena ličnost u diplomatskim krugovima, poznat po svom intelektu, velikom iskustvu u vanjskim poslovima i analitičkom daru, navodi The Guardian. U autorskom tekstu za The New York Times 2017. godine žestoko se obrušio na 'agresivno miješanje' ruskog predsjednika Vladimira Putina u američke predsjedničke izbore. Trump i danas odbija priznati da je bilo takvog uplitanja. Dok je bio veleposlanik u Moskvi, isplivale su zahvaljujući WikiLeaksu depeše u kojima je stanje u Rusiji oslikano tamnim tonovima, ali koje su pokazale da je izniman i sposoban profesionalac. Zapadne medije najviše je zabavljao izvještaj s jedne dagestanske svadbe na kojoj je gost bio i čečenski vođa Ramzan Kadirov. U depeši je opisano kako je Kadirov nespretno plesao s pozlaćenim automatom zataknutim u stražnji dio traperica, razmetao se dijeleći okolo novčanice od 100 dolara, a sretnim mladencima darovao je pet kilograma čistog zlata...

  • +5
William Burns Izvor: EPA / Autor: SABRI ELMHEDWI

Također je u nedavnoj objavi na stranicama Carnegiejeve fondacije, kojoj je na čelu, predvidio da Trump vjerojatno neće prihvatiti tradiciju glatkog prijenosa vlasti, koju su baštinile obje velike američke stanke, ako izgubi izbore od Bidena.

Burns je odlučan kritičar izolacionističke vanjske politike Trumpove administracije te naglašava važnost međunarodnih saveza, posebno s europskim saveznicima i NATO-om. Burns je bio kandidat i za američkog državnog tajnika, ali je izabran Anthony Blinken.

U diplomaciji 33 godine

Ako ga potvrdi Senat, Burns bi naslijedio Ginu Haspel, prvu ravnateljicu CIA-e. Haspel je vodila agenciju pod vodstvom Trumpa u razdoblju velikih turbulencija. Trump i njegovi republikanski saveznici često su prikazivali CIA-u kao dio 'duboke države', kojoj je namjera uništiti njegov predsjednički mandat.

Burns je dobio tri predsjedničke nagrade za istaknutu službu te najviše civilne počasti Pentagona i američke obavještajne zajednice.

Diplomirao je na Sveučilištu La Salle u Philadelphiji, kao i na Oxfordu, pridružio se vanjskim poslovima 1982. godine i prije nego što je 2005. imenovan veleposlanikom u Rusiji služio je kao glavni pomoćnik tajnika Williama Christophera i Madeleine Albright. Tijekom 33-godišnje diplomatske karijere Burns je bio bliski savjetnik i pouzdanik Colina Powella, Condoleezze Rice, Hillary Clinton i Johna Kerryja.