svi zadovoljni

Diplomati EU i SAD-a: Izbori u Mostaru su inspiracija za izborne reforme u BiH

20.12.2020 u 17:29

Bionic
Reading

Posebni predstavnik Europske unije u BiH Johann Sattler i veleposlanik SAD-a Eric Gordon Nelson poručili su u nedjelju političarima Bosne i Hercegovine da im uspješno održani izbori u Mostaru budu poticaj za promjenu izbornoga zakona kako bi se provele presude Ustavnoga suda i Suda za ljudska prava.

"Iskoristimo Mostar kao inspiraciju da bi u 2021. kao neizbornoj godini riješili probleme koji su na stolu. Tu su odluke ustavnoga suda, ali i odluke Suda za ljudska prava, kao i izborni standardi", rekao je Satler novinarima u Mostaru. Oni su obišli promatrače okupljene u Koaliciji pod lupom koji prate održavanje izbora u gradu na Neretvi. Po Sattlerovim riječima političari iz BiH moraju pokazati veću odlučnost kako bi proveli potrebne reforme i zemlja stekla kandidatski status u Europskoj uniji. "Više od 80 posto građana želi se priključiti Europskoj uniji, a ovdje je taj postotak 90 posto. To je jasan poziv političarima da iskoriste 2021. za napredak zemlje", dodao je posebni predstavnik Europske unije.

On je rekao da se nada da će se što prije u Mostaru uspostaviti vlast te da će grad nakon 12 godina dobiti funkcionalnu upravu. Američki veleposlanik u BiH Eric Gordon Nelson ocijenio je kako je zadovoljan održavanjem izbornoga procesa u Mostaru.

  • +7
Lokalni izbori u Mostaru Izvor: Pixsell / Autor: Denis Kapetanovic/PIXSELL

Lokalni izbori u Mostaru održavaju se nakon punih 12 godina i građani Mostara biraju 35 vijećnika u Gradskome vijeću iz kojega se posredno bira novi gradonačelnik.  Biračka mjesta otvorena su do 19.00 sati, a prvi rezultati očekuju se u 21 sat. Izbori protječu bez većih problema i gužvi.

U Mostaru je prema popisu stanovništva iz 2013. bilo 105.797 stanovnika, od čega 48,4 posto Hrvata, 44,2 posto Bošnjaka i 4,2 posto Srba.