ČOVJEK U FOKUSU

Diplomat, vojnik, profesor, stečajni upravitelj: Tko je Ivan Del Vechio, veleposlanik koji je skrivio teški gaf u Banjoj Luci?

10.01.2019 u 16:59

Bionic
Reading

Ivanu Del Vechiju, hrvatskom diplomatu koji je izazvao skandal otišavši na proslavu Dana Republike Srpske, Bosna i Hercegovina treća je veleposlanička dužnost, nakon Poljske i Izraela. Važio je za pouzdanog diplomata nesklonog skandalima. Na dužnosti u Sarajevu je više od pet godina, od 1. listopada 2013., pa se - bez obzira na aktualnu aferu - mogao očekivati njegov skori odlazak iz BiH

Osoba dobro upućena u rad hrvatske diplomacije kaže da je Ivan Del Vechio ostavio jako dobar dojam u Poljskoj, pa čudi kako mu se dogodio taj gaf. Del Vechio je imao neukaljanu profesionalnu karijeru i služio je kao diplomat pod različitim vladama. Tijekom veleposlaničkih mandata na njegov rad nije bilo primjedaba. Proteklih godina uredno je obilazio Bosnu i Hercegovinu te slao poruke koje su bile na liniji hrvatske diplomacije. Uglavnom su se odnosile na poboljšanje životnih i političkih prilika Hrvata u BiH.

No dolazak na proslavu neustavnog Dana Republike Srpske, u ime Republike Hrvatske, i to na svečanost na kojoj se odlikuju ratni zločinci koji su bombardirali hrvatske gradove tijekom Domovinskog rata, potez je koji je sablaznio Hrvatsku. Mnogi se pitaju je li se Del Vechio na taj potez odlučio sam, ne promislivši dovoljno, ili je sve bilo dio širih zakulisnih igara i dogovora s Miloradom Dodikom, uz odobrenje Zagreba.

U aferi HVO sve po uputama

Svaki put kad diplomat procijeni da je nešto delikatno mora pitati Ministarstvo kako postupati, objasnio nam je jedan iskusni diplomat kakva je praksa u situacijama koje mogu imati dugoročne diplomatske i ine posljedice.

Tome u prilog ide i situacija iz studenog 2016. godine, kad su odnose Hrvatske s BiH narušila uhićenja bivših pripadnika HVO-a iz Orašja. Tadašnji hrvatski ministar vanjskih poslova Davor Ivo Stier izjavio je kako je hrvatski veleposlanik Ivan Del Vechio dobio jasne upute vezane uz taj slučaj i kako se ponašati.

Sam Del Vechio negira da je bio na proslavi Dana Republike Srpske, iako priznaje da je u srijedu bio u Banjoj Luci.

Nekadašnji zamjenik ministrice vanjskih poslova i aktualni saborski zastupnik SDP-a Joško Klisović kaže za tportal da ne znamo što se točno zbilo, je li se Del Vechio konzultirao sa Zagrebom ili ne, 'samo smo čuli ovo što su predsjednica Kolinda Grabar Kitarović i premijer Andrej Plenković rekli da ih nitko ništa nije pitao'.

Kad je riječ o dosadašnjem radu veleposlanika Del Vechija, Klisović ističe kako postoje ocjene njegova rada te da su mu premijer i predsjednik davali prolaznu ocjenu jer da nije dobio prolaznu ocjenu, ne bi bio na mjestima na kojima je obnašao dužnosti.

Brigadir pa vojni izaslanik

Ivan Del Vechio šezdesetdevetogodišnji je diplomat, vojnik, profesor, pa čak i stečajni upravitelj bogatog životnog iskustva. Biografija mu je javno dostupna na stranicama Ministarstva vanjskih i europskih poslova.

Rođen je 6. ožujka 1950. u Požegi. Osnovnu i srednju školu završio je u Požegi, a diplomirao je strojarstvo na Fakultetu tehničkih znanosti u Rijeci. Magistrirao je menadžment na Ekonomskom fakultetu u Osijeku. Radio je kao inženjer konstruktor, a kasnije kao menadžer u poduzeću Plamen iz Požege. Godine 1988. imenovan je od Privredne komore Hrvatske prinudnim upraviteljem poduzeća Tang iz Nove Gradiške.

Neposredno prije Domovinskog rata radio je kao profesor u Tehničkoj školi u Požegi. Od početka 1991. sudjeluje u Domovinskom ratu u 123. požeškoj brigadi u činu brigadira. Potom je bio pomoćnik zapovjednika Središta za odgoj i obuku vojnika u Požegi, a nakon toga obnašao je dužnost zapovjednika Zbornog mjesta Požega.

Od 1995. godine boravi u Zagrebu te radi u Upravi za obuku Glavnog stožera Oružanih snaga na uvođenju nove doktrine obuke u HV-u. Paralelno se vojno educira i završava Vojno-diplomatsku školu. Godine 1998. odlazi na dužnost vojnog izaslanika RH u Austriji i Švicarskoj te vojnog savjetnika u Stalnoj misiji RH pri OESS-u u Beču.

Prvi šef požeškog SDP-a

Prvi je predsjednik SDP-a Požeško-slavonske županije te član Glavnog odbora SDP-a od njegova osnutka. Dana 20. travnja 2000. godine imenovan je pomoćnikom ministra za VII. upravu, a 24. kolovoza 2000. predsjednikom povjerenstva Informacijsko-komunikacijskog sustava MVP-a (IKOS). U travnju 2001. promaknut je u diplomatsko zvanje veleposlanika, a 12. svibnja 2003. imenovan je za izvanrednog i opunomoćenog veleposlanika RH u Državi Izrael. Slijedila su imenovanja 2008. za veleposlanika u Poljskoj te 2013. u BiH.

Radio je kao predavač na Diplomatskoj akademiji MVP-a te u Ratnoj školi 'Ban Josip Jelačić'. Za sudjelovanje u Domovinskom ratu više je puta odlikovan. Oženjen je i ima dvoje djece. Govori njemački i engleski jezik.

  • +3
Milorad Dodik Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia