DRŽAVNA REVIZIJA

Diplomaciji nestalo 40 umjetničkih djela

02.02.2010 u 09:06

Bionic
Reading

Prema izvješću Državne revizije, u 18 diplomatsko-konzularnih predstavništva nedostajalo je 39 umjetničkih slika i drugih umjetnina krajem 2008. godine

Samo u zagrebačkom sjedištu Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija (MVPEI) utvrđen je manjak sedam umjetničkih slika, jedne knjige, jedne skulpture te dva GPS uređaja ukupne vrijednosti 177.816 kuna.
U međuvremenu su četiri slike pronađene, a za jedan GPS je ustanovljeno da je otpisan. Međutim, za jednim GPS-om i dalje se traga, kao i za trima umjetničkim slikama te skulpturom.

Novi list saznaje iz Ministarstva da su skulptura i jedna umjetnička slika, 'Krvavi tragovi' Krste Hegedušića, predmet kriminalističke obrade još od 2000. godine. Gdje su, pak, preostale dvije slike, čija je vrijednost, doduše, manja od Hegedušićeva djela, još uvijek se istražuje.

Od ostalih zagubljenih umjetnina, dvije su slike pronađene u veleposlanstvu u Sarajevu, a jedna u Varšavi. Ako se ne pronađu sve nestale umjetnine – poručuju iz MVPEI-ja – prijavit će slučajeve 'sukladno kaznenom zakonu'.