IZBORNA ŠUTNJA DO 19 SATI

DIP: Zasad nema dojava o nepravilnostima

11.09.2016 u 10:34

Bionic
Reading

Sva biračka mjesta u Hrvatskoj, i redovna i posebna, na kojima se u nedjelju prijevremeno bira novi saziv Hrvatskog sabora, otvorena su na vrijeme, s terena nema dojava o nepravilnostima, izvijestila je u nedjelju ujutro potpredsjednica Državnog izbornog povjerenstva (DIP) Ana Lovrin

U Hrvatskoj se u nedjelju od 7 do 19 sati o novom saborskom sazivu odlučuje na više od 6.500 redovitih biračkih mjesta te više od 250 posebnih na kojima svoje biračko pravo ostvaruju privremeno upisani, birači na službi u Oružanim snagama, zatvorenici, pomorci, birači smješteni u ustanovama socijalne skrbi.

Do 19 sati u Hrvatskoj je na snazi izborna šutnja, DIP u subotu je opetovao poziv i izbornim sudionicima i medijskim nakladnicima da poštuju pravo birača da na miru, bez pritisaka i nagovaranja, odluče kome će dati svoj glas.

Lovrin je potvrdila da su u nedjelju ujutro otvorena i biračka mjesta u inozemstvu, gdje se drugi dan, na ukupno 115 mjesta u diplomatsko-konzularnim predstavništvima glasuje za novi saborski saziv. Glasuje se diljem svijeta, u 49 država, od 9 do 19 sati po lokalnom vremenu.

Zbog vremenske razlike, u nedjelju u 11 sati po hrvatskom vremenu, prijevremeni izbori za hrvatski Sabor završit će u Australiji, točnije u Canberi, Melbournu i Sidneyu, u podne u Japanu, a u 13 sati u australskom Perthu, te u Kini.

Kakvo je zanimanje birača za druge parlamentarne izbore u samo dest mjeseci vidjet će se u podne, kada će Povjerenstvo objaviti prve podatke o odazivu do 11, 30 sati.