GRUBA POVREDA PRAVILA U BIH

DIP opomenuo HSP zbog kršenja izborne šutnje

03.12.2011 u 15:07

Bionic
Reading

Državno izborno povjerenstvo (DIP) izvijestilo je da je u subotu zaprimilo dojave o tri slučaja kršenja izborne šutnje u inozemstvu, te jedno koje se odnosu na 7. izbornu jedinicu

Sva se tri slučaja kršenja izborne šutnje u inozemstvu odnose naaktivnosti Hrvatske stranke prava u BiH, zbog čega je DIP opomenuo tustranku.

Riječ je o dijeljenju promidžbenog materijala HSP-a u dvorištu Osnovneškole 'Isak Samokovlija' u Sarajevu - gdje se nalazi biračko mjesto,zatim o slanju SMS poruka promidžbenog sadržaja građanima na područjuSarajeva s uputom za glasovanje za listu HSP-a, te o umetanju letka istestranke u novine Oslobođenje i Dnevni avaz od 3. prosinca.

'Iako se u konkretnom slučaju radi o korištenju dnevnoga tiska kojiizlazi u stranoj državi, naručivanje i plaćanje ovakve izborne promidžbeod strane političke stranke Hrvatske stranke prava (HSP), koja je dužnapridržavati se izbornih pravila za izbor zastupnika u Hrvatski sabor,predstavlja grubu povredu pravila o zabrani izborne promidžbe u smislučl. 28. st. 2. Zakona o izborima zastupnika u Hrvatski sabor. Zbognavedenog, opominje se politička stranka koja se koristila ovakvimnačinom izborne promidžbe u vrijeme izborne šutnje', stoji u DIP-ovompriopćenju.

DIP je izvijestio i da je zaprimio predstavku koalicije stranaka Blokaumirovljenici zajedno - Primorsko-goranskog saveza i Hrvatske radničkestranke u vezi s distribucijom letaka na području 7. izborne jedinice, ukojima se na neprimjeren način difamira njihov kandidat na izborimanavodom 'lažni je umirovljenik'.

'DIP smatra da sadržaj promidžbenog materijala koji na neprimjeren načinprikazuje izborne sudionike nije dopušten u izbornoj promidžbi', ističese u DIP-ovom priopćenju. 'S obzirom na to da je navedeni letakdistribuiran tijekom 3. prosinca, DIP upozorava da takova distribucijapredstavlja ne samo kršenje izborne šutnje već i na krajnje neprimjerennačin prikazuje određenog kandidata', stoji u priopćenju.
Izborna šutnja traje do zatvaranja birališta, u nedjelju 4. prosinca u 19 sati.
 

Podsjetnik poslodavcima

GONG podsjeća da su svi poslodavci dužni svojim zaposlenicima koji želeiskoristiti svoje biračko pravo osigurati slobodno vrijeme zaglasovanje.

Starije, nemoćne i bolesne osobe te trudnice i osobe s posebnimpotrebama, mogu od biračkog odbora zatražiti dolazak članova biračkogodbora do njihove lokacije.

Lokaciju određenog biračkog mjesta, građani mogu provjeriti na internetskoj stranici Ministarstva uprave.

Svećenik u Županji savjetovao za koga glasati

Nevladina udruga GONG danas do 14 sati zaprimila je 15-ak dojava građana o različitim oblicima kršenja izborne šutnje, uglavnom iz Zagreba i istočnih dijelova zemlje te iz inozemstva.

Prisutno je i agitiranje protiv određenih stranaka i kandidata, a uusporedbi s prethodnim praksama kršenja izborne šutnje, današnjaiskustva pokazuju manji intenzitet, konstatirao je GONG.

Izbornu su šutnju podjednako kršile i veće i manje stranke, i to narazličite načine. Bilo je tu svega: podjele poklona s vizualnimidentitetom stranke; lijepljenja plakata (na gradskom info centru, naogradi privatne kuće); dijeljenja letaka, pa čak i ispred jednogbiračkog mjesta u inozemstvu; pojavljivanja letaka u poštanskimsandučićima i na vjetrobranskim staklima automobila; SMS poruka suputama o glasovanju; Facebook aktivnosti s uputama o glasovanju;telefonskog agitiranja putem govornog automata koji sugerira glasovanjeza određenu političku stranku; agitiranja predstavnika Katoličke crkvetijekom mise u Županji; anonimnog agitiranja letcima protiv određenestranke ili kandidata.

Biračka mjesta u inozemstvu u subotu i nedjelju promatra ukupno 27GONG-ovih promatrača: u Bosni i Hercegovini (19), Srbiji (3), Nizozemska(2) te u Švicarskoj, Njemačka i Kanadi po jedan promatrač.