izbori u pandemiji

DIP izdao upute za medije; kako će se snimati primopredaja kandidatura, a kako uzimati izjave na izborni dan

22.04.2021 u 16:55

Bionic
Reading

Državno izborno povjerenstvo (DIP) priopćilo je u četvrtak kako će na primopredaji kandidatura za lokalne izbore i na izborni dan omogućiti rad medijima, uz poštivanje mjera zaštite od zaraze koronavirusom

S obzirom da se zadnjih dana za primopredaju kandidatura očekuje povećani medijski interes, dogovoreno je da, ukoliko prostorni uvjeti ne budu dozvoljavali veći broj novinarskih ekipa, u tom slučaju kameru osigura HRT, odnosno, sukladno dogovoru, NOVA TV ili RTL, u okviru svojih tehničkih mogućnosti, putem svojih dopisništava. Svi drugi zainteresirani mediji bi imali mogućnost preuzimanja signala.

Također, na isti način na izborni će se dan osigurati snimanje glasovanja kandidata u pojedinim gradovima, gdje će na određenim biračkim mjestima postojati povećani interes medija.

Na istom principu dogovoriti će se i fotografiranje navedenih događaja s Hinom, odnosno ovlaštenim agencijama.

DIP će u tom smislu preporučiti županijskim, gradskim i općinskim izbornim povjerenstvima, koja će zaprimati kandidature i kandidacijske liste, punu otvorenost prema medijima, ali napominjemo da svako izborno povjerenstvo, ovisno o epidemiološkim prilikama, trenutnim preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i vlastitoj prosudbi o prisutnosti medija na predaji kandidatura odnosno na pojedinim biračkim mjestima, može odlučiti i drugačije, naveo je DIP.

Kandidacijske liste i kandidature za izbor lokalnih predstavničkih i izvršnih vlasti, predaju se zaključno do 29. travnja u ponoć.