VLADIMIR ŠIŠLJAGIĆ:

'Dio sudbene vlasti ne priznaje Dan oružanih snaga RH'

28.05.2011 u 17:14

Bionic
Reading

Predsjednik HDSSB-a i osječko-baranjski župan Vladimir Šišljagić ustvrdio je na današnjoj konferenciji za novinare da 'dio sudbene vlasti ne priznaje današnji Dan oružanih snaga RH'.

Smatra da su njegove tvrdnje utemeljene na presudi Županijskoga suda u Zagrebu, koju je potvrdio Vrhovni sud Republike Hrvatske, a riječ je o osudi generala Branimira Glavaša za ratni zločin u Osijeku 1991. godine u obrazloženju koje se navodi da je 'u Hrvatskoj do 8. listopada 1991. jedina regularna formacija bila tadašnja JNA', te da se 'u Hrvatskoj do tada vodio građanski rat'.

Iz toga pak, istaknuo je Šišljagić, 'proizlazi da dio sudbene vlasti ne priznaje današnji dan kao Dan oružanih snaga RH'.

Čestitao je svima koji su stvarali hrvatsku državu Dan oružanih snaga i Dan kopnene vojske rekavši da je je 'to uistinu dan kada se s ponosom i dostojanstvom sjećamo svih pripadnika Zbora narodne garde (ZNG), specijalne policije i ostalih koji su se na današnji dan prije 20 godina postrojili u Zagrebu'.

Šišljagića, kako je rekao, 'zanima što će na današnjoj svečanosti u Zagrebu reći predsjednik Ivo Josipović i premijerka Jadranka Kosor te svi ostali kada su šutke dopustili tako sramotnu kvalifikaciju sudbene vlasti'.

'Zar su uistinu zaboravili da u presudi Branimiru Glavašu hrvatsko sudstvo negira sve krvave događaje koji su se zbili u Osijeku, Škabrnji, Borovu Selu, Vukovaru i drugdje, podvodeći ih do 8. listopada 1991. godine pod građanski rat', pita Šišljagić.

Istaknuo je da HDSSB traži od svih struktura vlasti, uključujući i oporbu, da se izjasne pristaju li doista na takvu kvalifikaciju, dodavši da ga 'silno zanima što će Ustavni sud reći na žalbu Glavaševih odvjetnika koja se, među ostalim, odnosi upravo na sudsko obrazloženju da je ZNG bio neregularna formacija, da se radilo o građanskom ratu, te da je JNA bila jedina regularna vojska do 8. listopada 1991.'.

HDSSB-ov saborski zastupnik Boro Grubišić izvijestio je da je jučer u Slavonskom Brodu obilježeno 19 godina otkako je u Domovinskome ratu poginulo 28-oro djece - cijeli jedan školski razred i dodao da do danas nije podignuta optužnica za to stravično djelo premda je Republika Hrvatska i tada već bila suverena država.

Na konferenciji su sudjelovali i HDSSB-ovi saborski zastupnici Dinko Burić i Zoran Vinković koji su također istaknuli kako je' sramotno što nitko iz struktura vlasti nije osporio tako strašne kvalifikacije sudbene vlasti'.

Osječki gradonačelnik Krešimir Bubalo rekao je pak da 'postoji samo jedna istina - Domovinski rat bio je oslobodilački a ne građanski'.