POLICIJA U NCL-U

Dio Nacionalovih novinara radi novi tjednik

17.05.2011 u 08:49

Bionic
Reading

Zagrebačka policija pozvana je na intervenciju u sjedište tjednika Nacional u Vlaškoj ulici u Zagrebu. U policiji su potvrdili samo izlazak na teren, ali ne i razloge intervencije. Neslužbeno doznajemo da je policija u list došla na poziv većinskog vlasnika, Austrijanca Haralda Freiherra von Seefrieda auf Buttenheima, koji je na taj način htio spriječiti dio novinara da iz redakcije odnesu računala, što oni opovrgavaju

Glavni urednik Nacionala Mislav Šimatović rekao je kako u NCL-u 'ne vlada nikakva drama' te da je policija došla na uviđaj zbog prijavljene krađe: 'Jutros je jedan od djelatnika uočio kako u redakciji nedostaju neke stvari, prvenstveno kompjuter i cijela fotografska arhiva Nacionala koja je skupljana 16 godina.' Kaže da je policija napravila uviđaj te da se traga za počiniteljem.

U Nacionalu sumnjaju na počinitelja, i tvrde da krađa nije motivirana sprečavanjem objave članka ili slično.

'Apsolutno je netočno da je bilo tko želio ukrasti ili ukrao cijelu Nacionalovu fotografsku arhivu', kaže Sina Karli, još uvijek članica Uprave NCL Media Grupe, i dodaje da je osobno odobrila jednom Nacionalovom fotografu da uzme nekoliko CD-ova s njegovim radovima u cilju izrade fotografija za izložbu. Isti fotograf, naravno, obvezao se te CD-ove vratiti u redakciju, kaže Karli.

Dolaskom policije u Nacional došlo je do eskalacije sukoba između novog vlasnika i skupine zaposlenika koji su preko marketinške agencije upravo danas obavijestili javnost o masovnom odlasku iz tog političkog tjednika. Informacije o masovnom odlasku novinara iz NCL Grupe demantirali su njihovi kolege koji su ostali lojalni većinskom vlasniku.

Novinarska ekipa na odlasku je pak putem agencija priopćila kako iz NCL Grupe odlazi grupa od tridesetak novinara i drugih zaposlenika, a njihovi kolege su ustvrdili da tvrtku napušta manjina te da nema govora o masovnom odlasku.

Grupa manjinskih vlasnika, novinara i zaposlenika NCL Media Grupe na odlasku poslala je priopćenje u kojem se navodi da se 'u kratkom razdoblju kako su na čelu tvrtke pokazalo da vlasnici nemaju pojma o poslovanju jedne novinske kuće, ne znaju ništa o novinskom biznisu, a niti o Hrvatskoj'. Novinari su optužili oca i sina vlasnike da se prema zaposlenicima koji su s njima došli u kontakt mahom odnose arogantno i podcjenjivački.

'Ne pokazuju nikakvu želju da u vođenju tvrtke surađuju s manjinskim vlasnicima te na konstruktivan način rješavaju međusobne odnose. Prvog dana kada su ušli u tvrtku Harald Freiherr von Seefried auf Buttenheim ultimativno je zatražio da nju napusti Anka Pukanić, sestra ubijenog osnivača i glavnog urednika Nacionala Ive Pukanića. U takvim uvjetima mnogi više ne žele raditi u NCL Media Grupi, pa su je kolektivno napustili. Ta grupa novinara odlučila je prijeći u Business Media Group, gdje će pokrenuti novi tjednik', najavila je grupa manjinskih vlasnika, novinara i zaposlenika NCL Media Grupe.

Kako se neslužbeno doznaje, među onima koji odlaze su Nacionalovi novinari Berislav Jelinić, Plamenko Cvitić, Sina Karli, Marko Ćustić, Maroje Mihovilović i Orhidea Gaura te novinarke Extre Jelena Badovinac, Ružica Đukić i Branka Prica. Što se tiče nezadovoljstva vlasnikom Haraldom Freiherr von Seefried auf Buttenheimom, navodno je on prošli tjedan tražio da Anka Pukanić povuče tužbu protiv Nacionala zbog milijunskog duga nastalog neplaćanjem zajma, koju ona nije htjela povući.

'Netočna je tvrdnja kako je kompaniju napustila većina zaposlenika, osobito ne 30 novinara, kako se navodi u njihovom priopćenju medijima. Nadalje, niti jedan od njih nije službeno, u pismenom obliku, podnio niti zatražio raskid ugovora o radu. Ipak, unatoč nepoštivanju zakonskih okvira o promjeni radnog mjesta, neki od njih naprosto se nisu pojavili na poslu', stoji u priopćenju djelatnika koji su ostali na svojim radnim mjestima.

Istaknuli su kako je iz tjednika Nacional otišlo ukupno šest novinara i urednika, jedan grafičar i dva fotografa te jedan redaktor. 'To ni na koji način ne dovodi u pitanje izlazak, a osobito ne budućnost lista ili poslovanje kompanije.'

Također su pojasnili da su u novu tvrtku otišle i tri novinarke tjednika Extra i dvoje novinara iz mjesečnika Zdrav život te nekolicina zaposlenika iz administrativnih službi.

Usporedbe radi, u Nacionalu i dalje radi 10 novinara i urednika, 10 grafičara, lektora i fotografa te još 30 zaposlenika u ostalim izdanjima i popratnim službama. Istovremeno, najavljuje se da će NCL Media Grupa uskoro biti pojačana novim, renomiranim novinarskim imenima.

Djelatnici NCL Media Grupe svojim su javnim istupom dali podršku sadašnjim vlasnicima i njihovim naporima da rade na daljnjem poslovnom napretku postojećih, ali i razvoju novih izdanja.

'Smatramo kako je legitimno pravo svakoga da odabire svoj profesionalni put, ali držimo kako je neophodno pritom poštovati zakonsku proceduru i do kraja zadržati profesionalni i osobni dignitet', poručili su.