POGOĐENO VIŠE ŽUPANIJA

Dio Hrvatske ostao bez struje zbog nevremena

12.06.2009 u 09:04

Bionic
Reading

Državni centar 112 izvijestio je jutros o posljedicama nevremena koje je jučer predvečer i sinoć zahvatilo više hrvatskih županija od sjeverozapada do sjeveroistoka

ZAGREB - Međimursku županiju je od 16,45 do 17,45 sati zahvatilo nevrijeme praćeno jakom kišom i grmljavinom, te rijetkom solikom, koja je nakratko padala na području općine Nedelišće i grada Čakovca, a zrna su bila veličine graška. Prema podacima koje je Županijski centar 112 Čakovec prikupio od djelatnika policije i Carine (granični prijelazi Trnovec, Štrigova i Mursko Središće) nevrijeme nije prouzročilo štetu.

U Županijski centar 112 Varaždin je oko 17 sati dojavljeno da je olujni vjetar srušio krov na IV. Osnovnoj školi u Varaždinu, a na intervenciju je otišla ekipa Javne vatrogasne postrojbe (JVP) Varaždin.

U Mađarevu kod Novog Marofa olujni je vjetar srušio dva stupa niskonaponske mreže koja su pala preko ceste, o čemu je obaviještena Elektra Varaždin. Oko 17,40 sati zbog kvara na dalekovodu prekinuta je opskrba električnom energijom u više ulica u Varaždinu. Dispečeri Elektre izvijestili su da je bez struje ostalo područje od Babinca do graničnog prijelaza Dubrava, te između Strmca i Ormoža. Ekipe Elektre upućene su na teren, a kvarovi su otklanjani tijekom noći i jutra te je stanje sada normalizirano.

Zbog nevremena djelovao je i Centar za obranu od tuče Varaždin. Protugradni generatori bili su uključeni od 14,30 do 18,30 sati. Od 16,50 do 17,20 sati ispaljeno je 86 protugradnih raketa sa 6 lansirnih rampi. Prema dostupnim informacijama tuča koja je bila zahvatila područje Hrastovljana, sa zrnima veličine zrna kukuruza, nije prouzročila veće štete.

Oko 18 sati nevrijeme s kišom i jakim vjetrom zahvatilo je i Bjelovarsko-bilogorsku županiju. ŽC 112 Bjelovar primio je veći broj poziva građana sa zahtjevima za uklanjanja stabala koja su pala preko ceste. Djelatnici Elektre imali su veći broj intervencija na niskonaponskoj mreži, a kvarovi su otklonjeni tijekom noći i jutra.

Nevrijeme s kišom i jakim vjetrom također oko 18 sati zahvatilo je Virovitičko-podravsku županju. Djelatnici HEP-a imali su veći broj intervencija na niskonaponskoj mreži. Također je bilo nekoliko intervencija uklanjanja stabala s prometnica.

Nevrijeme je iza 19 sati zahvatilo i Požeško-slavonsku županiju, a oko 19,30 sati pripadnici JVP Požega uklanjali su 15 metara visokim bor koji je pao u Ulici P. Radića. Zbog jakog vjetra došlo je i do većeg broja kvarova na niskonaponskoj mreži i poremećaja u opskrbi na cijelom području Požeštine. Ekipe HEP Požega izašle su na teren, pa je opskrba električnom energijom normalizirana tijekom večeri.

Osječko-baranjsku županiju nevrijeme s kišom, grmljavinom i jakim vjetrom zahvatilo je od 19,35 do 20,05 sati. Došlo je do prekida opskrbe električnom energijom na području gradova Osijek, Našice i Donji Miholjac, te na području Baranje. Kvarovi su otklanjani tijekom noći, a dio će se otklanjati i danas.

Također je srušeno je više stabala u navedenim mjestima, dva osobna automobila oštećena su u Osijeku, a u Podravskoj Moslavini oštećeno je krovište obiteljske kuće.

Oko 21,30 sati Elektra Slavonski Brod izvijestila je ŽC 112 Slavonski Brod da je zbog jakog vjetra došlo do kvarova na elektroenergetskoj mreži i poremećaja u opskrbi na cijelom području Brodsko-posavske županije. Ekipe Elektre izašle su na teren i otklanjale kvarove. Opskrba električnom energijom normalizirana je do 2,35 sati.