DRAMA U LIBIJI

Dio Hrvata se vratio, dio čeka četvrti brod

Bionic
Reading

Dio Hrvata stigao je iz Libije u Hrvatsku u srijedu na večer, dio nije uhvatio niti treći turski brod, ali u MVPEI-u spominju četvrti brod kojim će Hrvati pokušati napustiti Libiju, piše Jutarnji list, podsjećajući da će u evakuaciji pomoći i Crnogorci

Hrvatski radnici iz Tripolija su do Zagreba otputovali preko Beča jer nema direktne linije pa je posebnim charterom u srijedu na večer stiglo 18 radnika CROSCO-a, koji su više dana pokušavali napustiti Libiju.

U međuvremenu, Gadafijev sin je ustvrdio da su 'sve libijske luke i aerodromi otvoreni, a život teče normalno.' 'Problem je u istočnim regijama', rekao je Saif al-Islam Gadafi libijskoj televiziji za obilaska prostorija televizije. 'Život je normalan... Braćo, Libijci se trebaju udružiti u ovoj nacionalnoj bitki', rekao je.

Što se tiče hrvatskih radnika, djelatnici Montmontaže iz Bengazija nisu se uspjeli ukrcati ni na prvi, a ni na sljedeće turske vojne brodove, obavijestili su nas, uz izražavanje iskrenog žaljenja, iz veleposlanstva Turske u Zagrebu, a u MVPEI-u ističu da će se Hrvate iz Bengazija izvesti i uz pomoć brodova drugih država koje su voljne pomoći, ako ne uspiju pokušaji s Turskom.

MVPEI očekuje da će u srijedu 145 hrvatskih radnika stići u Zagreb. Glasnogovornik MVPEi-a u izjavi za tportal ističe kako će sigurno svi izaći iz Tripolija i okolice. Međutim, rješenja se još uvijek traže za hrvatske radnike koji su zapeli u Bengaziju i nekim pustinjskim dijelovima Libije.

Inače, u turskom veleposlanstvu su nam u srijedu oko 17 sati otkrili kako oni pokušavaju izvući čak 25.000 državljana iz uzavrele Libije te da prednost pri ukrcaju imaju oboljeli, trudnice i djeca. Pomoć u evakuaciji od Turske, osim Hrvatske, očekuje još 20 zemalja.
 
Komplikacije u provedbi plana evakuacije objavio je ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković na konferenciji za novinare koju je u 13 sati održao s predstavnicima Viadukta, Geofizike i Montmontaže, tvrtki koje imaju radnike u Libiji.

'U odnosu na jučer, u Hrvatsku je stiglo 28 radnika Geofizike, a očekujemo još 65 radnika Viadukta koji trebaju stići čarterom iz Sofije. Još bi redovnom linijom trebala stići 22 radnika Geofizike, 11 Viaduktovih radnika te 18 radnika Crosca. Dakle, danas očekujemo otprilike 145 hrvatskih radnika u Zagrebu', izjavio je Jandroković.

Oko 3.000 turskih državljana ukrcalo se u dva broda u luci u libijskom Bengaziju i zaplovilo prema Turskoj u srijedu ujutro, a očekivalo se jutros da će s njima biti i skupina hrvatskih radnika iz Montmontaže. Međutim, 28 radnika Montmontaže nije se uspjelo ukrcati na prvi turski brod, ali se očekuje da će im to uspjeti s drugim turskim brodom, koji čeka na ulazak u luku zajedno s grčkim brodom. Važno je naglasiti kako su u noćnim satima prebačeni iz kuće u luku.

'Ako im to ne uspije, postoji alternativa s talijanskim ili američkim ministarstvima vanjskih poslova koji osiguravaju brodove za svoje državljane. Mi očekujemo da će njih 28 danas napustiti Bengazi; i to je naš prioritetni zadatak', optimističan je Jandroković.

'Iznimno je teško odgovoriti na sve precizno. Ali učinit ćemo sve od sebe da izvučemo i posljednjeg Hrvata', obećao je Jandroković.

Najteže je u gradovima u unutrašnjosti i na jugu Libije, jer se još traži način kako da se dođe do naših radnika.

'Hrvatski zrakoplovi dobili su dozvolu za slijetanje, ali u Tripoli. Pokušava se osigurati let do Zele za radnike Geofizike i provjeravaju se informacije oko zračne luke u Kufri', rekao je Jandroković.65 radnika hrvatske tvrtke Viadukt na radu u Libiji doputovalo je u srijedu ujutro bugarskim zrakoplovom u Sofiju, gdje su ih dočekali djelatnici hrvatskog veleposlanstva.

'U Libiji se nalazi još 11 radnika Viadukta, od kojih bi dvojica trebali Lufthansom preko Frankfurta stići u Zagreb, a njih devetero u Hrvatsku će stići preko Beča', rekao je direktor inozemnih poslova Viadukta Tomislav Štrbac, dodajući da svi Viaduktovi radnici imaju zrakoplovne karte te da njihov dolazak očekuje tijekom dana.

'Viadukt tako stoji najpovoljnije', izjavio je Štrbac, i dodao kako u Libiji ostaju 23 tajlandska građana, radnika Viadukta, kojima su njihove vlasti savjetovale da ne odlaze u gradove, već da čekaju daljnje upute.

Danas bi u Zagreb iz Libije preko Frankfurta i Beča trebala stići i 22 radnika Geofizike.

Još četrdesetak hrvatskih radnika nalazi se u zračnoj luci u Tripoliju i trebali bi tijekom dana ili redovnim linijama ili uz pomoć Austrije biti prebačeni na sigurno.

Prema MVPEI-ju, za ostale radnike, posebno one CROSCO-a koji se nalaze na jugu Libije, čeka se dopuštenje libijskih vlasti za smještaj na sigurno. Na njihovom transportu, uz MVPEI, rade i CROSCO, talijanska tvrtka ENI te libijski partneri.

Dio radnika tvrtke Crosco izvlači se iz Libije i uspio se ukrcati na jedan od letova iz Tripolija, doznaje se srijedu iz Ine u kojoj ističu da intenzivno rade na prijevozu preostalih radnika iz sukobima zahvaćene Libije. Na zrakoplov iz Tripolija prema Beču, kao se doznaje, ukrcalo se između 16 i 18 radnika koji su bili smješteni u glavnom gradu Libije. Prema podacima kompanije, 77 Croscovih radnika nalazilo se na nekoliko različitih lokacija - 18 u Tripoliju, 26 kod Kufre, a ostatak radnika (33) na dva postrojenja u sigurnijim područjima (Jalo).

Prema najnovijim informacijama, iz susjedne države Crne Gore večeras u 17 sati će se prema Libiji uputiti brod Sveti Stefan, koji inače plovi na relaciji Bar - Bari te će iz kampa za strance Ras-Lanuf u blizini grada Bengazija izvući nekoliko stotina radnika. Među njima je stotinjak Crnogoraca, a preostali putnici za Europu bit će mahom hrvatski državljani. Radi se o Hrvatima koji su zaposleni u različitim inozemnim tvrtkama te se ne zna njihov točan broj.

Kako doznajemo, brod kapaciteta od 800 ljudi u vlasništvu kompanije Montenegro Lines dobio je sve potrebne dozvole za plovidbu, a njegovo uplovljavanje u sjevernoafričku luku očekuje se za dva do tri dana. Kapetan i posada već su dobili instrukcije da, nakon stotinjak Crnogoraca, na brod prioritetno ukrcavaju Hrvate. Po neslužbenim procjenama, u Ras-Lanufu trenutačno se nalazi oko tisuću stranih državljana koji očekuju prijevoz, nije sigurno hoće li svi moći biti primljeni na brod koji ima znatno manji kapacitet.