TEŠKO ODRICANJE

Dio branitelja izlazi na ulice zbog 'rezanja' mirovina

20.07.2009 u 13:57

Bionic
Reading

Branitelji su populacija kojoj bi posljednjoj trebalo smanjiti primanja, jedinstven je stav braniteljskih udruga uoči današnjeg popodnevnog sastanka u Vladi o rebalansu proračuna, ali dok se dio udruga načelno slaže da treba pomoći državi u sadašnjoj situaciji, dio ih smatra da se najprije treba 'kresati' u državnoj upravi i poduzeti konkretne mjere u borbi protiv gospodarskog kriminala, a u zaštiti braniteljskih prava najavljuju i izlazak na ulice.

'Prvo treba vidjeti što je predviđeno u rebalansu, a načelno jesmo za pomoć u ovoj teškoj situaciji, no najprije se trebaju iscrpiti sve druge mogućnosti', rekao je predsjednik HVIDR-e Josip Đakić Hini u telefonskom razgovoru upitan za stav HVIDR-e o mogućem smanjenju mirovina.

'Braniteljska populacija, posebice ratni vojni invalidi Domovinskog rata, trebala bi biti zadnja na kojoj bi se trebalo rezati', rekao je i naglasio da su ratni vojni invalidi, kao što su stvorili i oslobodili zemlju te dali svoju krv za državu, i danas spremni sudjelovati u njezinoj stabilizaciji.

'Ako je nužda, sudjelovat ćemo, ali kao zadnja populacija koja se treba nečeg odreći', rekao je Đakić. Najavio je da je izvanredna sjednica Glavnog odbora HVIDRA-e moguća već sutra.

Govoreći isključivo u svoje ime, budući da nije održan sastanak koorodinacije, predsjednik Udruge veterana domovinskog rata Đuro Dečak također je izjavio kako smatra da 'i na drugim dijelovima proračunskih stavaka ima prostora za uštedu', te dodao kako smatra da treba 'napraviti detaljnu inventuru stavki'.

Predsjednik Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja Ivan Pšenica izjavio je Hini da je načelno protiv rezanja braniteljskih mirovina.

'Ukoliko je država u teškoćama onda su za to najmanje krivi branitelji', rekao je u telefonskom razgovoru. 'Ako treba popuniti proračun onda ga treba popuniti od onih koji su se obogatili u sumnjivoj privatizaciji', rekao je Pšenica koji smatra da odgovornost trebaju snositi svi, pa tako i predsjednik države, Vlada i državna uprava.

'Predložit ćemo da se proračun 'skreše' i do 30 posto saborskim zastupnicima, predsjedniku države i Vlade, a onda neka idu dalje prema braniteljima', rekao je Pšenica. Podsjetio je također da je njihova udruga bila za objavljivanje Registra branitelja 'jer je pitanje jesu li svi bili branitelji, a dobivaju mirovinu'.

NUŽNA JE REKONSTRUKCIJA DRŽAVNOG APARATA

Ponovio je kako je neprihvatljivo kresati mirovine onima koji su 'krvarili za Hrvatsku', te da treba raščistiti upitne stvari iz privatizacije.

Koordinacija Udruga proisteklih iz Domovinskog rata grada Slavonskoga Broda i Brodsko posavske županije protivi se prijedlogu smanjenja braniteljskih mirovina prije no što Vlada poduzme konkretne mjere u borbi protiv šverca, korupcije i gospodarskog kriminala posebice utaje poreza, a poručili su kako su u obranu svojih prava spremni izaći i na ulice.

S konferencije za novinare u Brodu poručili su kako dobro razumiju postojeće stanje, ali prije no pristanu na rezanje mirovina od Vlade traže 'žurnu rekonstrukciju državnog i paradržavnog upravnog aparata, zaustavljanje procesa privatizacije dok se ne utvrde strateški interesi hrvatskog gospodarstva, smanjivanje broja zastupnika u Hrvatskome saboru, te da se broj općina smanji za 30 posto'. Također traže 'provjeru baze podataka MORH-a i, HZMO-a i MOBS-a', te tvrde kako Vlada može u kratkom roku utjecati na suzbijanje gospodarskog kriminala, podsjećajući na posljednji slučaj Hrvatskih željeznica. 'Takvih slučajeva ima bezbroj. Toliko je novca u ovoj državi opljačkano i oni znaju tko je opljačkao, ali treba politička volja i to se lako riješi', rekao je predsjednik Koordinacije Borislav Stipić
Sastanak u Vladi s braniteljima počinje u 16 sati.