KOLOSALAN PEH

Dinosauri su zamalo preživjeli. Što bi bilo da jesu?

28.07.2014 u 16:19

Bionic
Reading

Asteroid koji je izbrisao većinu dinosaura s lica Zemlje udario je u trenutku kada su ta stvorenja bila u najosjetljivijem trenutku evolucije, pokazala je nova opsežna studija

Da je kojim slučajem stigao samo nekoliko milijuna godina kasnije ili ranije, danas vjerojatno ne bi bilo ljudi, a Zemljom bi vladali inteligentni gmazovi.

Dr. Steve Brusatte sa Sveučilišta u Edinburghu kaže da su dinosauri imali kolosalan peh te da su povišene razine mora i vulkanske aktivnosti u vrijeme udara brojne vrste učinile posebno ranjivima.

Prema izvješću predstavljenom u časopisu Biological Reviews, bila je to 'savršena oluja'.

Na analizi najnovijih studija o izumiranju dinosaura zajedno je radilo 11 vodećih stručnjaka iz SAD-a, Velike Britanije i Kanade. Prema prikupljenim podacima, izumiranje određenih gmazova biljojeda započelo je još prije udara asteroida. No tim je zaključio da ne postoje nikakvi dokazi da je ono bilo dugoročno. Ipak, porast razina mora i jačanje vulkanskih aktivnosti učinili su mnoge vrste podložnijim izumiranju koje je uzrokovao udar golemog svemirskog tijela.

Brusatte je uvjeren da bi dinosauri preživjeli da je kojim slučajem asteroid stigao 'samo' nekoliko milijuna godina ranije ili kasnije.

'Pet milijuna godina ranije ekosustavi na Zemlji bili su mnogo snažniji i raznovrsniji, a temeljni hranidbeni lanac bio je otporniji pa je brojne vrste bilo mnogo teže uništiti', rekao je.

Da su se stvari tako odigrale, svijetom bi danas dominirali dinosauri, a nas najvjerojatnije ne bi bilo jer sisavci ne bi dobili priliku za procvat.

Takav scenarij za sobom povlači intrigantno pitanje: bi li se u tom slučaju dinosauri razvili na sličan način kao sisavci, tj. u napredna stvorenja nalik ljudima?

'To je moguće! Kada je u pitanju evolucija, nikada nemojte reći nikada. Dinosauri su svakako mogli razviti visoku inteligenciju', rekao je.

Prof. Simon Conway-Morris s Cambridgea slaže se s ovom tezom. No ističe da su dinosauri to već potvrdili jer su se razvili u dokazano vrlo inteligentne vrane.