pismom traže pomoć

Dinamo uputio dramatičan apel premijeru i predsjednici: 'Prijeti nam mafija' - oglasio se i Plenković

05.06.2019 u 12:29

Bionic
Reading

GNK Dinamo uputio je Uredu predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreju Plenkoviću i Uredu predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović pismo u kojem od njih traži pomoć jer se, prema njihovu mišljenju, klub nalazi na udaru neimenovane mafije

U pismu su se, nakon navođenja sportskih uspjeha i hvale na vlastiti račun, tvrdeći da Dinamo na sportskom planu doživljava najsvjetlije trenutke svoje povijesti, premijeru obratili za pomoć.

Između ostalog, navode da se klub nalazi pod pritiscima pojedinih osoba 'koje su od strane nadležnih državnih tijela označene kao nositelji organiziranog kriminala u Republici Hrvatskoj' te da su se iste te osobe otvoreno angažirale da 'preuzmu upravljanje Dinamom'.

Premijera mole da prepozna ozbiljnost mogućih ugroza za klub i djelatnike, koje sasvim sigurno mogu dovesti i do fizičkih napada, pa i likvidacija odgovornih ljudi, kako bi određeni pojedinci i skupine ostvarili svoje ciljeve u nasilnom preuzimanju kluba. Smatraju nužnim da se dogovori sastanak s premijerom i suradnicima, na kojem bi prezentirali i dodatne činjenice i saznanja kojima raspolažu, a sve s ciljem sprječavanja kriminalnih aktivnosti...

Iz kluba navode da su sportske i poslovne uspjehe, posebice posljednjih godina, ostvarili u izvanrednoj situaciji, 'koja je generirala ogromne pritiske različitih interesnih skupina na nas i naše djelovanje, uz jasnu aktivističku potporu dijela medija'. Ti su pritisci, tvrde, uključivali i klasične kriminalne metode te premijera u tom smislu žele upoznati i podsjetiti da se unazad posljednjih godinu i pol dana dogodilo nekoliko različitih vrsta napada na pojedine djelatnike, kojima je zajednički nazivnik rad i djelovanje u Dinamu:

Završni dio pisma prenosimo u cijelosti:

- Dana 22.08. 2017. godine oko 12,00 sati u mjestu Zidine, BiH, od strane dvojice NN počinitelja pucano je na savjetnika GNK DINAMO Zdravka Mamića, te je isti ranjen u natkoljenicu – nalogodavci i počinitelji nisu otkriveni; - Dana 20.09. 2017. godine oko 20,00 sati u zagrebačkom naselju Vrbik od strane dvojice NN počinitelja, uporabom palice, napadnut je tadašnji glavni trener GNK DINAMO Mario Cvitanović, koji je tom prigodom zadobio teške tjelesne ozljede – nalogodavci i počinitelji nisu otkriveni; - Dana 06.12. 2017. godine oko 05,20 sati u zagrebačkom naselju Vrbani podmetnut je požar pod osobni automobil marke „Golf“, vlasništvo Krešimira Antolića, koji je tom prigodom u potpunosti izgorio – nalogodavci i počinitelji nisu otkriveni a od 04.01. 2018. godine član Uprave GNK DINAMO g. Krešimir Antolić ima 24 – satnu policijsku zaštitu; - Početkom svibnja 2018. godine na javnim mjestima u centru Zagreba od strane NN osoba polijepljeni su plakati s fotografijama članova Izvršnog i Nadzornog odbora kojima se tvrdnjom da su „KRIVI za pljačku DINAMA“ zapravo javno potiče na mržnju prema njima a posredno i na javni linč;

PISMO PREMIJERU

Plenković analizira može li reagirati

Premijer Andrej Plenković osvrnuo se na pismo koje mu je poslao GNK Dinamo, a u kojem se žale da im prijete pripadnici organiziranog kriminala.

'Zaprimili smo pismo i zamolili nadležne institucije da analiziraju i vide ima li neki element na koji bismo mogli konkretno reagirati', odgovorio je premijer na pitanje novinara N1 televizije.

Posljednjih nekoliko mjeseci nalazimo se pod, još uvijek samo verbalnim pritiscima, pojedinih osoba, koji su od strane nadležnih državnih tijela označeni kao nositelji organiziranog kriminala u Republici Hrvatskoj. Oni su se otvoreno, ne krijući svoje namjere, angažirali da ne birajući sredstva (prema javno dostupnim podacima o njihovoj sklonosti različitim kriminalnim aktivnostima možemo pretpostaviti da im metode nisu ograničene zakonskim restrikcijama) preuzmu upravljanje Dinamom.

Želimo Vas upoznati s činjenicom da je Dinamo po svojoj definiciji Udruga građana, u potpunosti usklađena sa odnosnim zakonima i u gotovo neprekinutom nadzoru nadležnih državnih tijela. Njome upravlja 100-tinjak osoba, podijeljenih u različita upravljačka tijela, s jasno razrađenim ovlastima, pravima i obvezama. U sastavu tih upravljačkih tijela niz je istaknutih pripadnika hrvatskog društvenog, poslovnog i političkog svijeta, bivših uspješnih nogometaša i drugih sportaša, koji sasvim sigurno u uređenoj državi vladavine prave ne smiju biti mete prikriveno ili otvoreno prijetećih metoda, verbalnih ili sasvim konkretnih, koji za svoj cilj imaju zastrašivanjem protjerati iz kluba ljude koji su tamo temeljem zakona i koji su u konačnici doveli do toga da Dinamo bude među najuspješnijim hrvatskim sportskim klubovima pa i poslovnim subjektima.

  • +4
Zdravko Mamić o aferi SMS Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj/PIXSELL

Temeljem svega ovdje navedenog, molimo Vas da prepoznate ozbiljnost mogućih ugroza za nas i naše djelatnike, koje sasvim sigurno mogu dovesti i do fizičkih napada pa i likvidacija odgovornih ljudi, kako bi određeni pojedinci i skupine ostvarili svoje ciljeve u nasilnom preuzimanju kluba. Nastavno, smatramo nužnim održavanje sastanka na kojem bismo Vama i Vašim suradnicima prezentirali i dodatne činjenice i saznanja kojima raspolažemo, a sve s ciljem sprječavanja kriminalnih aktivnosti pa i počinjenja ozbiljnih kaznenih djela koje bi se u budućnosti mogle dogoditi prema nama. Vašim dosadašnjim djelovanjem i vodstvom uvjerili ste nas da čvrsto vjerujete u Hrvatsku, uređenu prema najvišim standardima, u Hrvatsku u kojoj će djelovanjem državnih tijela biti zaustavljeni oni koji svojim kriminalnim i nasilnim djelovanjem žele ostvariti svoje ciljeve.

Cijelo pismo pročitajte na portalu N1 televizije.

Spomenimo i da su bivši izvršni predsjednik kluba Zdravko Mamić i njegov brat Zoran, koji će danas postati sportski direktor Dinama, nepravomoćno osuđeni na zatvorske kazne zbog nezakonitog izvlačenja novca iz Dinama. Nepravomoćnom presudom precizirano je da se radi o 116 milijuna kuna.

Zdravko Mamić nalazi se u bijegu pred hrvatskim pravosuđem, a vladajuću stranku trese afera SMS, u kojoj je jedan od glavnih aktera upravo bivši gazda Dinama. Zoran Mamić osuđen je na četiri godine i 11 mjeseci zatvora, dok se Zdravko nalazi u Hercegovini bježeći od izdržavanja zatvorske kazne koja bi stupila na snagu odmah jer je osuđen na kaznu zatvora dužu od pet godina.