politika iznad stručnih kriterija

Đikić: Odluka o dodjeli počasnog doktorata je problem vodstva Sveučilišta, a ne Bandića

20.03.2019 u 17:04

Bionic
Reading

Istaknuti znanstvenik Ivica Đikić izrazio je žaljenje što je „politika toliko očigledno stavljena iznad stručnih kriterija kod odlučivanja o dodjeli počasnih doktorata na Sveučilištu u Zagrebu“

U odgovoru na upit Hine o najavi dodjele počasnog doktorata Milanu Bandiću direktor Instituta za biokemiju pri Goetheovu sveučilištu u Frankfurtu i jedan od najuglednijih međunarodnih znanstvenika hrvatskog podrijetla kazao je da će se teško rasplesti ta nerazdvojna spona politike i vodstva Sveučilišta u Zagrebu.

Oni koji grčevito drže svoje akademske pozicije, a pri tome nemaju znanja i vlastite kvalitete, mogu jedino hraniti svoju sujetu povlađivanjem lokalnim centrima moći, kazao je Đikić i zaključio: "Prema tome ova odluka nije problem gospodina Bandića nego problem vodstva našeg Sveučilišta“.

Bivši predsjednik Hrvatske Ivo Josipović u utorak je izjavio da nema ništa protiv prijedloga Muzičke akademije da se zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću dodijeli počasni doktorat.

On je na N1 televiziji kazao da se nalazi na potpuno drugoj strani političkog spektra, ali da bi bio nepošten kad ne bi kazao da Bandićeva odluka nije riješila problem koji je postojao više od sto godina.

U srijedu se Josipović nije želio osvrtati kazavši da je to bila usputna izjava u kojoj je rekao sve što je imao.

Na pitanje znači li to da ostaje kod te izjave, kazao je: "Gledajte, sad bi tu dalo pojašnjavati, ali kad je vrijeme  histerije onda nikakva pojašnjenja ne pomažu“.