POLEMIKA SA STOŽEROM

Đikić: Kod kolegice Alemke Markotić smeta me nedostatak iskrenosti

07.12.2020 u 16:24

Bionic
Reading

Ivan Đikić, naš znanstvenik koji je inicirao apel 26 znanstvenika, odgovorio je članovima Stožerima koji su taj apel danas komentirali na konferenciji za medije

Podsjetimo, jučer je 26 naših znanstvenika i liječnika poslalo otvoreno pismo javnosti u kojem su izrazili svoju zabrinutost i dali cijeli niz prijedloga.

Kako je naglasio epidemiolog i član Vladina znanstvenog savjeta Branko Kolarić za N1, koji je također jedan od potpisnika apela, radi se o pismu kakvo se piše i na svjetskoj razini da se upozori na važnost napora u suzbijanju epidemije.

"Pojedinci umanjuju značaj epidemije, a pismo je namijenjeno da shvatimo da ćemo se s epidemijom nositi još neko vrijeme. Cjepivo neće kao čarobni štapić sve odnijeti, imat ćemo još do ljeta posla, morat ćemo se pridržavati mjera. Ovo je više komunikacija s javnošću", rekao je Kolarić.

Danas su šef Stožera i potpredsjednik Davor Božinović te ravnateljica zagrebačke Zarazne Alemka Markotić komentirali taj apel na press konferenciji Stožera.

Nakon reakcije Stožera na apel znanstvenika Ivan Đikić je za Index komentirao reakcije iz Stožera.

"Naglasili samo da je iskrenost u komunikaciji glavni faktor našeg zajedničkog uspjeha u borbi protiv covida-19 u Hrvatskoj. U komunikaciji članova Stožera me najviše zabrinjava neprihvaćanje točnih znanstvenih podataka i očiglednih opasnosti u koju ulijećemo s potpuno nezaštićenim pučanstvom i gospodarstvom. Apel znanstvenika bio je glas razuma i informiranosti građana kao i naše odgovornosti da obavijestimo sve o našim saznanjima", rekao je Đikić.

"Među potpisnicima su i vodeći epidemiolozi, ali i klinički infektolozi u Hrvatskoj, pa i četvero liječnika iz infektološke klinike kolegice Markotić. Posebno treba naglasiti da su među potpisnicima i vodeći virolozi Hrvatske. Činjenica da Stožer ima samo jednog kliničara i niti jednog virologa je zabrinjavajuća jer je njihovo znanje u ovom trenutku limitirano. Upravo radi toga bi trebali čuti dobronamjerne savjete i surađivati s vrhunskim stručnjacima iz Hrvatske i svijeta", poručio je naš znanstvenik u odgovoru Stožeru.

"Neiskrenost u komunikaciji od strane Stožera traje već zadnjih mjesec dana jer brojni članovi javno govore kako su brojevi niski u Hrvatskoj, bolji nego u drugim zemljama. Oni znaju da to nije istina jer ih podaci, koje imaju, demantiraju. Mi danas imamo brojeve koji su među najgorima u cijeloj EU (preko 1100 novozaraženih u EU, nevjerojatno kad se sjetimo proljeća). Ta agonija traje već zadnjih par tjedana samo radi neodgovornosti Vlade i nepoduzimanja pravilnih mjera", poručio je Đikić.

"I danas se nastavlja s manipulativnom komunikacijom"

"Nažalost s takvom manipulativnom komunikacijom nastavlja se i danas. Čudno je slušati kako se članovi Stožera hvale time da "napokon" imaju komunikaciju izmedu bolnica u Varaždinu i Zagrebu. Pa takvu vrstu komunikacije smo očekivali još od ožujka ove godine. Oni bi trebali priznati da se puno toga ne ostvaruje, posebno od onog što je napisano u stručnom apelu", rekao je Đikić i dodao:

"Stožer bi u profesionalnoj i normalnoj komunikaciji sa stručnjacima mogao dobiti pomoć. Mi im i dalje nudimo ruke suradnje i pomoći. Potrebna je jedino iskrenost s obje strane. Upravo to me smeta kod kolegice Alemke Markotić, nedostatak kolegijanosti i iskrenosti. Ona je izjavila jučer da nije vidjela apel."

"Njoj smo poslali apel da ga potpiše i prije nego je poslan u medije. Osobno sam joj poslao SMS da je zamolim da shvati da je ovo izraz velike zabrinutosti i da bi nam se kao stručnjakinja trebala pridružiti da zajedno s drugim stručnjacima podržimo točne podatke i pomognemo Stožeru. Ona se oglušila i na e-mail i na SMS, a sada priča da nije dobro kad netko kritizira. Koliko neiskreno. Mi ne kritiziramo, mi pomažemo savjetima", rekao je Đikić.