novi državni tajnik

Dijelio savjete ministrima, a Tolušiću sugerirao: Otvori mandat sa salmonelom u piletini

02.08.2017 u 18:06

Bionic
Reading

Nekada je bio HDSSB-ov potencijalni kandidat za ministra poljoprivrede, a u tom je ministarstvu sada imenovan državnim tajnikom. Političku karijeru 47-godišnji osječki inženjer poljoprivrede Željko Kraljičak započeo kao HSS-ovac prije 15 godina. Stranačke boje promijenio je osnivanjem HDSSB-a da bi se nakon raskola priklonio struji Vladimira Šišljagića i njegovoj Snazi Slavonije i Baranje. U fotelju državnog tajnika u ministarstvo HDZ-ova Tomislava Tolušića sjeda kao neovisni kandidat koji među poljoprivrednicima slovi za stručnjaka koji probleme slavonskih seljaka 'poznaje u dušu'

S vrućim problemima hrvatske poljoprivrede, Kraljičak se odmah planira uhvatiti u koštac. Što će mu biti prvi zadatak, tek će vidjeti.

'Od ministra moram dobiti raspored koje ću resore pokrivati', odgovara tportalu ovaj inženjer poljoprivrede koji je doktorirao na pitanju ishrane bilja.

Poljoprivredom se i do sada bavio

Poljoprivreda je ono čime se i do sada bavio. Prvo na mjestu županijskog pročelnika za taj sektor, a potom kao Šišljagićev zamjenik i osječko-baranjski dožupan u dva mandata. Poznati su mu problemi od šumarstva, lovstva, poljoprivrede i prehrambene industrije do kontinentalnog turizma i ruralnog razvoja, reći će sam za sebe.

'Dugo je godina bio s poljoprivrednicima, razgovarao, čuo njihove priče, a to je najvažnije. Ima i stručno znanje, doktor je znanosti', ne skriva optimizam ovim imenovanjem čelnik Hrvatske poljoprivredne komore Matija Brlošić koji je u vrijeme HDSSB-ove 'nominacije' Kraljička za ministra poljoprivrede priznao da se 'njegovim dolaskom u političke vode' potaknulo niz projekata. Izrađene su tako karte u kojim predjelima što uspijeva, kako se ne bi događalo da se voćnjaci podižu 'gdje treba i gdje ne treba'.

A prije nego li se iz Osijeka zbog nove dužnosti preseli u Zagreb, Kraljičak traži zakupce za gotovo sedam hektara svoje zemlje u okolici Osijeka što je još kao zamjenik osječko-baranjskog župana 2013. unio u imovinsku karticu.

'Mislim da bi to mogao biti problem. Zakonski nije, ali ne znam kakva je praksa. Riješit ću se toga kako ne bih ugrozio pozicije sebe i drugih', prelazi kroz još neažuriranu imovinsku karticu Kraljičak.

Prodao lovačke puške

'Lovačke puške sam prodao, više ih ne moram uvoditi', dodaje govoreći o dvjema puškama vrijednim po 35.000 kuna svaka koje je prije nekoliko godina unio u karticu.

Popisu imovine uz kuću od 200 četvornih metara u Osijeku i duplo veću u Zadru, dodaje i stan od 31 'kvadrata' u Osijeku dok mu je supruga vlasnica vinskog podruma u Zmajevcu vrijednog 150.000 kuna. Na mjestu zamjenika osječko-baranjskog župana mjesečno je primao plaću u bruto iznosu od 24.777,62 kune, a na svojem imenu ima i 40 dionica Hrvatskog telekoma.

'Kredit od 2586 eura sam otplatio. Sada imam hipotekarni kredit od 300.000 kuna i jedan odobreni od 40.000 eura za koji još nije potpisan ugovor, na čekanju je. Imamo tu obiteljsku kuću u Zadru koju je tata izgradio 1970. godine i ona sada traži hitnu rekonstrukciju', objasnio je financijsko stanje novi državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede.

Jakovinu savjetovao oko državnog zemljišta, Tolušića oko salmonele

Ovaj nekada potencijalni HDSSB-ov kandidat za ministra poljoprivrede u kampanju se 2015. 'otisnuo' s programom pod radnim nazivom 'Razvoj sela za obnovu Hrvatske'. U njemu je sažeo ciljeve koji se trebaju ostvariti do 2020. Tražio je legalizaciju poljoprivrednih objekata za jednu kunu čime bi se pomoglo oko milijun gospodarstava, smanjivanje cijene zakupa državnog poljoprivrednog zemljišta, stvaranje hrvatskog proizvoda i njegovu zaštitu na tržištu, ali i povećanje dohotka na hrvatskom selu za 20 milijardi kuna. Tada aktualnom ministru Tihomiru Jakovini prijateljski je savjetovao: 'Davanje državne zemlje bez javnog poziva može imati prizvuk kriminalnih radnji'.

U medijima je znao iznositi i neke nevjerojatne podatke, poput fileta šarana koje Hrvatska uvozi iz Vijetnama ili meda, graha i češnjaka koji stižu iz Kine te danske i nizozemske svinjetine. U poljoprivrednim krugovima slovi za stručnjaka, a pojedini mediji su čak špekulirali kako je aktualnom ministru poljoprivrede Tomislavu Tolušiću, kada je stupio na dužnost, sugerirao da mandat 'otvori' s problemom salmonele u uvoznoj piletini.