PREDSJEDNIČKA UTRKA

Dijaspora iz BIH želi Bandića na Pantovčaku

23.12.2009 u 20:00

Bionic
Reading

Nova TV napravila je istraživanje za koga bi glasovali Hrvati u BiH da su danas predsjednički izbori u RH. Čelnu poziciju drži Milan Bandić ispred Andrije Hebranga i Nadana Vidoševića

Iako je dosad BiH bio HDZ-ova utvrda za prikupljanje glasova, čini se da se stvari mijenjaju, pa tako najveću potporu u vilajetu trenutno uživa Hercegovac na čelu Zagreba Milan Bandić, kojeg podržava 47,3 posto birača, iza njega je Andrija Hebrang sa 15,1 posto, treći je sa 14,6 posto Dragan Primorac, a Ivo Josipović, koji u Hrvatskoj mirno plovi u drugi krug, u BiH uživa potporu tek 6,3 posto birača.

Izbrisano 20.000 mrtvih

Popisi birača u Bosni i Hercegovini potpuno su pročišćeni brisanjemimena više od 20.000 umrlih, čime su spriječene zloporabe, rekla je uMostaru Marijana Mikulić, voditeljica Konzularnog odjelaveleposlanstva Republike Hrvatske u Sarajevu i koordinatorica zaprovedbu izbora u BiH. 'Pročišćeni su popisi s kojih je skinuto više od20.000 hrvatskih državljana za koje je u međuvremenu utvrđeno da suumrli', rekla je Mikulić.

Nadanu Vidoševiću svoj glas dalo bi 2,7 posto birača, a Vesni Pusić 1,7 posto. Od ostalih kandidata, jedino Miroslav Tuđman ima zamjetnu potporu birača od 2,8 posto.

Da se u drugom krugu nađu Bandić i Josipović, čak 74,6 posto glasača svoj bi glas dalo zagrebačkom gradonačelniku, dok bi samo njih 15,2 posto bilo za Josipovića.

Josipović bitku gubi i u duelu s Primorcem, 54, 9 na prema 24,9 posto, a veću potporu od SDP-ova kandidata u drugom krugu dobili bi i Hebrang i Vidošević.

U BiH je registrirano oko 268.000 hrvatskih državljana koji imaju pravo glasati na predsjedničkim izborima u Hrvatskoj 27. prosinca, a na sam dan izbora u susjednoj državi bit će otvorena124 biračka mjesta.

Napomenimo da iz BiH dolazi devet od deset glasova dijaspore i da za drugi krug nekim kandidatima ti glasovi mogu biti presudni.