KAD NE ZNAŠ, NEMOJ

Dijanin 'Dnevnik' za pamćenje

05.11.2009 u 11:25

Bionic
Reading

Otkako je glavna urednica Informativnog programa HTV-a Hloverka Novak Srzić postavila svoju prijateljicu Dijanu Čuljak-Šelebaj za urednicu i voditeljicu 'Dnevnika', ta se nekad izuzetno gledana i ugledna emisija pretvorila u – smijuriju

Da postavljanje Čuljakice na fotelju urednice 'Dnevnika' ima i te kakve veze s prijateljstvom s njezinom mentoricom i prijateljicom Novak-Srzić, bilo je razvidno i u jučerašnjem 'Dnevniku', koji je obilovao ne samo brojnim gafovima nego i ozbiljnim kršenjem novinarske etike.

'Dnevnik' je započeo ulizivačkim intervjuom s Damirom Polančecom, bivšim potpredsjednikom Vlade koji je bio prisiljen dati ostavku pod pritiskom javnosti zbog 'afere Podravka'.

Intervju s Polančecom snimljen je ranije tokom dana, a ne uživo u samom 'Dnevniku', valjda kako bi osramoćeni političar upleten u cijeli niz afera mogao ostaviti što bolji dojam.

U istom 'Dnevniku' emitirana je jedna izjava Milana Bandića nakon što je dotični rekao novinarki 'ovo ću vam reći neslužbeno', što predstavlja grubo kršenje novinarske etike.

Supruga francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozya, Carla Bruni, čiju je izjavu HTV uzeo u Veneciji, u Čuljakičinom je 'Dnevniku' potpisana kao 'Carla Bruni Sarkozy, kći'.

U prilogu o 'povratku' Branimira Johnnya Štulića u Hrvatsku HTV je razgovarao s rođakom bivšeg frontmena Azre te ga potpisao kao 'Štulić, rođak Johnnya Štulića'.

'Točku na 'i' jučerašnjeg 'Dnevnika' stavila je sama Dijana Čuljak najavom priloga s Iblerovog trga: 'Ispred središnjice SDP-a Tatjana je Munižaba'.

Podsjetimo, prije samo nekoliko dana Čuljak-Šelebaj je u središnjem HTV-ovom 'Dnevniku' ugostila Tina Doličkog, nekadašnjeg člana Nadzornog odbora Podravke, kako bi govorio o aferi u toj koprivničkoj tvrtki, te ga predstavila kao 'neovisnog stručnjaka'. Dolički je, pogađate i sami, strastveno branio Darka Marinca i ostale uhićene zbog malverzacija u Podravki.

Radi se o praksi koju je prije nekoliko godina na HTV uvela upravo Čuljakičina šefica Hloverka Novak-Srzić, kad je u emisiji o odgovornosti Miomira Žužula u 'aferi Imostroj' kao 'neovisnog pravnog stručnjaka' ugostila Nevena Cirkvenija, koji je u to vrijeme radio kao odvjetnik Miomira Žužula.

Uzevši u obzir gore navedeno (ali i niz drugih skandala koji potresaju Prisavlje), ispostavlja se da zaista nije teško pogoditi zbog čega su rejting i gledanost Informativnog programa HTV-a u posljednje dvije godine praktički u slobodnom padu.