(UN)FOLLOW

Digitalna detoksikacija

09.08.2011 u 10:00

Bionic
Reading

Ljeto je vrijeme za druženja, opuštanje i bijeg od svega što vežemo uz posao. Internet je danas neophodan za dobar dio poslova, pa zašto onda u kafiću na moru uz hladno piće pitamo i za lozinku za besplatni Wi Fi?

Možete vi njih voljeti ili ne voljeti, ali Ameri imaju strašan smisao za marketing. Najnovija marketinška fora pristigla sa Zapada, koja me oduševila, zove se digitalna detoksikacija. I upravo je to što ste prvo pomislili – tretman 'čišćenja tijela' od zle tehnologije i njezinih zavodljivih, ali štetnih čari! Drugim riječima, neki hoteli u Americi dat će vam popust od 15-ak posto na smještaj ukoliko odaberete program digitalne detoksikacije iz njihove 'spa' ponude. Po dolasku u hotel, predajete im svu tehnologiju koju posjedujete, a oni ju spremaju u sef, daleko od lopova, ali mnogo važnije – daleko od vas.

Iako vam na prvu ovo zvuči kao nešto što mogu samo 'glupi Ameri', zapravo se radi o prodavanju 'izgovora'. Isprika zašto niste tjedan dana odgovorili na neki mail puno bolje zvuči kad kažete da ste bili na 'digitalnoj detoksikaciji' nego da vam je morski pas pojeo računalo. I teško da će vam tko zamjeriti, jer svi smo u istom tehnološkom sosu.

S obzirom da u Hrvatskoj još uvijek nema takve ponude, mi vam u svom Plan B stilu donosimo nekoliko savjeta kako da se barem na par dana vratite u 'prethistorijsko doba' i zaboravite na tehnologiju.

Živjele zabiti

Zahvalite se infrastrukturi hrvatskih operatera zbog toga što nemate signala na nekom udaljenom otoku ili u nekoj prekrasnoj, Jadranu i Hrvatskoj specifičnoj zabiti. Ne kudite ih, zahvalite im, isključite mobitel u potpunosti i uživajte.

Ne hvalite se

Ne znam za vas, ali ja sam proteklih tjedana konstantno prisiljen gledati fotografije svojih prijatelja s njihovih putovanja, najčešće s mora. Uz to, nemaju niti trunke samilosti prema nama koji smo još na poslu (ili s godišnjeg pišemo tekstove!) ili prema onima koji zbog velikodušnosti hrvatske ekonomije ni neće ove godine umočiti svoje kontinentalne nožice u jadransku vodu, pardon – more! Hej, ljudi, ne radite to. Uživajte a da to drugima ne nabijate na nos. Može? Hvala, voli vas Nebojša.

Planirajte ranije

Ok, istina. Osobno mi manjka prostorne inteligencije, sposoban sam izgubiti se bilo gdje. Zahvaljujem svojem pametnom telefonu, odveo me na lokacije koje solo vjerojatno ne bih pronašao. Ili bih, da sam si ranije isplanirao put, isprintao kartu, ili da sam koristio prastaru društvenu metodu spuštenog prozora. Znate ono, kad pristanete, pa pitate drage, razdragane ljude, kako da stignete do odredišta.

Primite se tiska

Nećemo si lagati. Narod smo koji relativno malo čita. Istovremeno, volimo biti pomodni i praviti se fini, pametni, biti Europejci! Shodno tome, umjesto za Wi Fi, u kafiću pitajte za još jedno hladno piće, primite knjigu, strip ili novine u ruke i pustite da vam tijelo upije olovo iz tinte, ošamuti vas i zabavi. Navodno su naši stari uspijevali godinama preživjeti uz tiskane knjige.

Lajkajte zgodne strankinje

Pregledavanje statusa i twitova frendova možda vam je omiljena aktivnost kad ste na poslu. Trenuci koje imate 'za sebe'. Na odmoru okrenite pilu. Lajkajte zgodne turistkinje i/ili gledajte isklesana tijela stranih turista, zaboravite na tren na svoje frendove na fejsu. Njih imate uz sebe čitave godine, prekrasne plavuše sa sjevera Europe baš i ne. Nažalost.