nevrijeme

DHMZ izdao priopćenje: Stiže obilna kiša, mogući nagli porasti vodostaji rijeka

03.11.2021 u 21:39

Bionic
Reading

U Hrvatsku stiže obilna kiša, a zbog pogoršanja vremena koje je pred nama, Državni hidrometeorološki zavod izdao je i posebno priopćenje

'Prvi tjedan mjeseca studenog bit će obilježen ciklonalnom aktivnošću u Sredozemlju. Posljedično se u našim krajevima očekuju velike količine oborine uz mogućnost bujičnih poplava i porasta vodostaja nekih rijeka, ali i još jedna epizoda juga.

U jugozapadnoj struji na prednjoj strani prostrane visinske doline nad zapadnom Europom, preko Hrvatske se na sjeveroistok već premjestila jedna ciklona i donijela kišu, na Jadranu i uz njega mjestimice i obilniju.

Nakon prolaznog i kratkotrajnog smirivanja vremena, druga ciklona istom će se putanjom preko naših krajeva premjestiti sa srijede na četvrtak. Pratit će ju jako do olujno jugo, zatim nove i često obilne oborine, a s njezinim odlaskom zapuhat će bura.

Prognoza za četvrtak

Pretežno oblačno, povremeno s kišom, ponajprije na Jadranu i pljuskovima s grmljavinom. Pritom će kiša lokalno biti obilna, osobito u Dalmaciji. Sredinom dana u zapadnim predjelima djelomično smanjenje naoblake. Vjetar slab i umjeren, u gorju i jak jugozapadni i jugoistočni. Na Jadranu jako i olujno jugo te južni i jugozapadni vjetar, u drugom dijelu dana će malo oslabjeti. Najniža jutarnja temperatura između 7 i 12, na Jadranu od 14 do 19, a najviša dnevna uglavnom između 13 i 18, na Jadranu od 17  (slika 3.). do 20 °C.

Velike akumulirane količine kiše u razdoblju od srijede do petka predviđaju se na Jadranu i predjelima uz Jadran te u istočnoj Hrvatskoj. Najobilnija oborina, uz vrlo vjerojatno akumulirane količine veće od 100 mm, izgledna je u Dalmaciji, osobito njezinoj unutrašnjosti, te u susjednoj Bosni i Hercegovini gdje su moguće količine veće od 200 mm. Pritom će oborina povremeno biti praćena grmljavinom i intenzivna u kratkom vremenu.

Zbog obilnih oborina na području Dalmacije te njezine unutrašnjosti postoji mogućnost naglog porasta vodostaja bujičnih vodotoka te urbanih poplava. Također postoji mogućnost poplavljivanja krških polja u dalmatinskom zaleđu (npr. područje Vrgorca, Konavosko polje). Očekivana oborina bi sljedećih dana mogla uzrokovati i porast vodostaja na desnim pritokama Save. Moguć je porast vodostaja rijeka u Dalmaciji - Neretve, Zrmanje, Krke, Cetine te njihovih pritoka gdje će vodostaji uglavnom ovisiti o radu hidroelektrana tj. uzvodnih akumulacija na njima.

U opisanoj situaciji s očekivanim opasnim vremenskim pojavama preporučuje se redovito pratiti najnovije vremenske i hidrološke prognoze i upozorenja, posebice za obilnu oborinu, a na moru i jak do olujan vjetar te mogućnost gmljavinskog nevremena', navodi se u priopćenju.

  • +9
Kiša i jugo Izvor: Cropix / Autor: Nikola Vilic / CROPIX