MAMA, ŠTO JE TO?

Devetogodišnjak optužen za rasizam

24.09.2009 u 09:00

Bionic
Reading

Dječak koji je u školi u britanskom Harlowu u igri prstima pucao na svog poljskog kolegu iz razreda govoreći: 'Gađat ćemo njemačku vojsku!' pozvan je na razgovor, gdje su mu rekli da je to rasizam. A onda su pozvali i roditelje

Slučaj bezvezne školske igre dječaka u Harlowu pretvorio se u noćnu moru za njegovu majku. Devetogodišnjak je u razredu izgovorio rečenicu: 'Gađat ćemo njemačku vojsku!' i uperio prst prema svojem dobrom prijatelju poljske nacionalnosti, da bi sve završilo kod ravnatelja i na preodgoju malog 'rasista'.

Majka Jane Hennessey nije mogla doći k sebi kad se malac vratio iz škole s pitanjem: 'Mama, što je to razisam?' te optužila školu za neprimjerenu reakciju koja je benignu igru pretvorila u slučaj. Naime, poljski kolega iz razreda je jedan od njegovih najboljih prijatelja, a riječi koje je izgovorio rezultat su njegove strastvene igre s vojnicima općenito i želje da jednoga dana radi u vojsci.

'Igrao se poput svih dječaka. Tako sam ljuta, a on je sada uznemiren zbog svega jer ne razumije zbog čega je ukoren', priča majka koja je i sama na kraju pozvana na razgovor u školu ne bi li joj razjasnili okolnosti.

S druge strane, u školi odbacuju tvrdnju da su ga prozvali rasistom. 'Kada učenici koriste neprimjerene izraze koji mogu biti uvredljivi, naša je odgovornost objasniti im zašto je njihovo ponašanje krivo', rekla je Viv Perri, ravnateljica.

Ako nakon ovakve reakcije čuvara morala mali ne postane rasist, neće nikada.