brz oporavak

Deur (HDZ): Ne dopustiti stigmatizaciju hrvatskih branitelja

14.10.2020 u 12:11

Bionic
Reading

Predstavnik Kluba HDZ-a Ante Deur u srijedu je zaželio brz oporavak policajcu ranjenom u napadu ispred Banskih dvora te poručio kako se ne smije dopustiti stigmatizacija hrvatskih branitelja i njihovih obitelji

Imamo dvije obitelji koje proživljavaju teške trenutke, rekao je Deur, te napomenuo kako se još ne zna što je počinitelja, mladog čovjeka ponukalo na taj čin prestrašan čin.

Deur je također istaknuo da se smije dopustiti stigmatiziranje hrvatskih branitelja, referirajući se pritom na novinske članke u kojima se mahom naglašava kako napadač dolazi iz obitelji dvojice hrvatskih branitelja.

Ovo je težak trenutak za te obitelji, ali i za nas kao zajednicu, za Vladu, za sve ljude koji imaju svijest, rekao je zastupnik, naglašavajući da je Domovinski rat temelj hrvatske države.

Nemojmo dopustiti da se gube njegove vrijednosti, da se na svakom koraku pokušava vrijeđati hrvatske branitelje i Domovinski rat, kazao je.

Blago Zadro stoji uz rame hrvatskim velikanima

Stipo Milnarić (DP) podsjetio je da je 16. listopada obljetnica pogibije Blage Zadre „najpoznatije herojske žrtve obrane Vukovara i cijelog Domovinskog rata“.

„U njegovu liku sadržana je izrazito snažna odlučnost i spremnost koja stoji uz rame Šubićima, Frankopanima, udbinskim žrtvama, Bruni Bušiću i drugima koji su kroz povijest ginuli za Hrvatsku“, rekao je Mlinarić, inače Zadrin suborac sa legendarne Trpinjske ceste.

Podsjetio je kako je Blago bio neustrašivi heroj, kako je nepokolebljivo vjerovao da žrtva ima smisla, kako nije polazio časničke škole, "ali je prošao školu ljubavi prema domovini, prepoznao je čas“.

I Dalija Orešković (Ženski klub) osvrnula se na pokušaj teškog ubojstva ispred Banskih dvora, upozoravajući kako činjenica da se ubojica pojavio pred Vladom s dvije vrste oružja, kao i sve što je potom uslijedilo, otvara broja pitanja, te nameće pitanje o nepostojanju protokola brze reakcije na takve događaje.

Ocijenila je da pojačane mjere na Trgu sv. Marka koje Vlada provodi neće pomoći građanima da se osjećaju sigurno niti će povratiti njihovo povjerenje u sustav.

„Ozračje nesigurnosti u kojem živimo odraz je dugogodišnje nebrige i neodgovornosti vladajućih političkih garnitura koji iz privilegiranih pozicija drugima diktiraju pravila koji za njih ne vrijede“, ustvrdila je u saborskoj raspravi na slobodnu temu.

Smatra da se loše stanje u društvu može promijeniti strukturnim reformama.

"Ako želimo promijeniti loše stanje, zapuštenost društva u cjelini, u kojoj su građani prepušteni sebi, a ne smislenoj, pravednoj i učinkovito organiziranoj državi moramo se upustiti u provedbu strukturnih reformi od kojih država bježi već nekoliko desetljeća“, zaključila je Orešković.

Na istom tragu Predrag Štromar (HNS) ističe da se mora razmišljati kako mladima omogućiti da kvalitetnije i bolje žive, da imaju sigurnost u Hrvatskoj, a jednu od mogućnosti vidi u subvencioniranju stanova mladim obiteljima.

Na taj način, svoje je stambeno pitanje do sada riješilo 13 tisuća mladih obitelji, kazao je Štromar pozivajući Vladu da se ta mjera omogući i idućih godina, da se nastavi s mjerom POS-a, te da se gradi POS za najam.