JURICA SAVJETUJE

Detoks dijeta za svakoga

03.01.2013 u 09:23

Bionic
Reading

Dočekali smo 2013. i možda donijeli pokoju novogodišnju odluku ili bar želju za bolje sutra koje bi uz financijski i ljubavni prosperitet donijelo i onaj možda najvažniji, onaj zdravstveni. Jurica savjetuje kako malim izmjenama svakodnevne prehrane pomoći tijelu da ostane zdravo

Ako vam se, kao i meni, diže kosa na glavi kada čujete riječ detoksikacija ili kada ugledate detalje detoks dijeta i programa, to je uglavnom zato što smo navikli slušati o rigoroznim koracima poput klistiranja, gutanja čajeva biljki čija imena teško izgovaramo ili mućkanje napitaka svježeg povrća koji izgledaju kao da smo pomiješali travu, blato i bljuzgu u čašu...

Da i ne govorim o poprilično smanjenom kalorijskom režimu koji podsjeća na prehranu nacističkog koncentracijskog logora...

Detoks program može, ustvari, biti vrlo jednostavan, prilično ukusan i nadasve učinkovit i ne traži (pre)velika odricanja. Usto, nećete morati putovati u daleke toplice na desetak dana da bi vas tamo poput sarme umatali i ostavili da se krčkate u ljekovitim vodama.

Vrlo je bitan aspekt detoks dijeta, ali i zdravlja probavni trakt, odnosno crijeva koja se smatraju središtem našeg zdravlja. Kroz njih upijamo sve nutrijente jela i pića koja unosimo u sebe, a time i otrove koje smo uz njih pojeli i popili. Ako idealnu bakterijsku mikrofloru crijeva poremetimo nezdravim i nelogičnim životom (čitaj: ponašanjem), to će nas na prvu učiniti umornima kao da nas je pregazio kamion.

Dugoročno, posljedice mogu biti poražavajuće, ako ne i fatalne. I to nije šala. Višak loših bakterija te gljivica će sam po sebi stvoriti toksično stanje u tijelu, a time i onemogućiti pravilno izbacivanje toksina koji ulaze u tijelo.

Prije svega moramo pomoći zdravim bakterijama u njihovoj regeneraciji. Ti mali saveznici koje zovemo probiotici imaju brojne uloge u probavi – održavaju te funkcije pravilnima, a mogu pomagati i kod sindroma iritabilnog crijeva, ekcema, brojnih alergija, infekcija, proljeva i sl.

Lactobacilus acidophilus i Bifidobacterium lactis su najpoznatije, lako dostupne, a možda već i znate za njih. Možete ih nabaviti u ljekarnama, biljnim drogerijama u obliku tableta, prašaka ili sirupa te supermarketima kao napitke često u obliku jogurta. Ono što je bitno jest da ih sada ne uzimate s dodanim šećerom jer ga sada želimo izbjeći.

Šećer stvara idealno tlo za širenje patogenih (loših) bakterija, čime omogućuje razvoj infekcija i bolesti. Bilo bi idealno kupovati proizvode koji nisu prošli proces pasterizacije, čime se, dakako, uz štetne mikroorganizme uništavaju oni zdravi, ali i drugi nutrijenti koji se kasnije tijekom proizvodnje često ne dodaju, čime finalni produkt gubi optimalnu snagu djelovanja.

Kupus, krastavci, cikla, šparoge, paprike, mrkva, ali i sve ostalo povrće koje se da kiseliti jedite uz svaki glavni obrok. Čak i uz doručak. Dovoljno je pojesti dvije, eventualno tri žlice uz ono što inače jedete.

Fermentirano, tj. kiselo povrće je, uz probiotike, prepuno minerala, vitamina (posebice vitamina C i K2), aminokiselina i probavnih enzima. Čisti od otrova i metala, podiže snagu imuno sustava i kroz poticanje čistih crijeva, cijelo tijelo održava zdravim. Cjenovno je daleko jeftinije od suplementacije probioticima, a možete ga raditi i kod kuće, pri čemu izdvajam japanski način kiseljenja povrća nazvan tsukemono, o kojem ću pričati više sljedeći tjedan.

Svježi peršin i korijander odlično čiste urinarni trakt i zato ih sada posipajte po jelu netom prije obroka kao završni začin i dekoraciju. Možete ih fino nasjeckati i pomiješati s maslinovim uljem, svježim češnjakom, par kapi limuna i mrvicom sol,i pa ćete uz njih dobiti i nutrijente drugih sastojaka koji također pomažu detoksikaciji. Time obično posipamo ribu ljeti, ali to bi trebalo jesti tijekom cijele godine. Tko bi rekao da su i ovi nama česti dodaci jelu toliko zdravi i za čišćenje tijela...

Tamno zeleno povrće poput špinata, blitve, divlje cikorije, kelja i slično se sada preporuča jesti. Opet se vraćamo na logiku naše domaće spize, treba jesti što su jeli ljudi uz obalu stoljećima. U tome je sve zdravlje i mudrost. Pomalo smo zaboravili da sve imamo i u vlastitom dvorištu i da na tome moramo biti zahvalni.

Svako čišćenje tijela podrazumijeva ispijanje puno vode, minimalno dvije litre dnevno u koju također možete dodati koju kap limuna zbog svježine okusa. Pijte vodu pola sata prije obroka da bi smanjili apetit, ali i nahranili žedne stanice i sluznicu želuca radi bolje probave. Obratite pažnju da svako jutro netom nakon buđenja popijete čašu vode – idealno bi bilo sobne temperature.

Umjesto kave, sada pijte zeleni čaj, koji ima daleko manje kofeina, a donosi željene polifenole i flavonoide.

Čak i ako niste ljubitelj sportskih aktivnosti, ne bi bilo loše da se desetak dana krećete bar pola sata do 45 minuta. Izaberite aktivnost po vlastitom izboru, pa čak i odlazak u teretanu na traku za hodanje. Bitno je pokrenuti znojenje, ali i cirkulaciju, limfni sustav te disanje – to su tjelesni sustavi koji djeluju na uklanjanje toksina.

Ako vam je i to previše, bar vježbajte disanje tako što ćete deset puta po osam sekundi duboko udahnuti, potom držati dah osam sekunda da bi također u osam sekunda izdahnuli. Za to možete i sjediti na stolici ili kauču, a bar ćete malo pokrenuti limfu.