MUP USTVRDIO

Desničarski skup bi doveo do nasilja!

12.04.2012 u 15:05

Bionic
Reading

Nakon niza kritika i bure koja se u javnosti digla zbog okupljanja ekstremne desnice koje se u subotu trebalo održati u Zagrebu, MUP je izdao rješenje kojim se zabranjuje skup. Potvrdio je to na početku sjednice Vlade premijer Zoran Milanović, poručivši da takve stvari u Hrvatskoj neće proći

'Imam rješenje ministra unutarnjih poslova kojime se zabranjuje okupljanje ekstremne desnice u Zagrebu. Razlozi su svjetonazorski i politički. Oni koji pozivaju na grabež teritorija, mogu doći kao turisti, ali ne kao politički prosvjednici. Oni koji organiziraju prosvjede, moraju znati da neće tako nešto proći. Neće se dozvoliti okupljanje onih koji pozivaju na rušenje ustavnog poretka. Naša je obveza da se takvim idejama suprotstavimo. Da se radi o hrvatskim strankama, ajde de, ali s obzirom na to da se radi o stranim koji pozivaju na progon Srba i Roma i grabež teritorija... Takve finte u Hrvatskoj neće proći. To ne bu išlo', rekao je premijer Zoran Milanović, potvrdivši da je MUP odlučio zabraniti skup koji je zadnjih dana digao javnost na noge.

Nakon sjednice Vlade dodatno obrazloženje zašto je Ministarstvo unutarnjih poslova zabranilo i javno okupljanje koje se trebalo dogoditi u petak i mimohod koji se trebao dogoditi u subotu dao je resorni ministar Ranko Ostojić.

'Donio sam rješenje za oba okupljanja, i sutra u 18 sati iz fromalnih razloga jer nije na vrijeme prijavljen skup i što je konferencija prerasla u javno okupljanje na javnom mjestu', kazao je Ostojić novinarima nakon sjednice Vlade. U Rješenju o zabrani održavanja skupa stoji da je HČSP sukladno Zakonu o javnom okupljanju mirno okupljanje i javni prosvjed trebao prijaviti pet dana prije početka održavanja jer 'ne postoje posebno opravdani razlozi prema kojima bi prijavu bilo dopušteno podnijeti tek 48 sati ranije'.

Što se tiče mimohoda koji se trebao održati u subotu Ostojić je pojasnio da je prihvatio objašnjenje Policijske uprave zagrebačke u kojem se među ostalim navodi da bi u mimohodu trebale sudjelovati i skupine koje potiču mržnju. 'S obzirom na mjesto i vrijeme javnog okupljanja kako to proizlazi iz prijave organizatora HČSP-a i uz sudjelovanje pripadnika profašističkih skupina koje pozivaju i potiču na mržnju, nesnošljivost i nasilje prema neistomišljenicima te suprotstavljene reakcije građanskih inicijativa postoji utemeljena vjerojatnost da bi održavanje okupljanja dovelo do nasilja i ozbiljnijeg remećenja javnog reda i mira te bi se ozbiljnije poremetilo kretanje većeg broja građana i odvijanje aktivnosti od općeg interesa', stoji u Rješenju o zabrani desničarskog događanja.

Organizatori se, kazao je Ostojić, na ova rješenja mogu žaliti Upravnom sudu, no što se njega tiče okupljanja neće biti.

Upitan hoće li ipak povećati broj policajaca u centru grada, Ostojić je kazao: 'Ne vidim razloga. Predviđeno je bilo cc 150 ljudi i imamo povjerenje u zagrebačku policiju da će to odraditi sukladno zakonu.'

Novinare je zanimalo i ima li osnove za pokretanje ikakvog postupka protiv domaćih organizatora. 'U ovom trenutku ne', jasan je bio ministar Ostojić

Podsjetimo, Međunarodna nacionalistička konferencija u organizaciji HČSP-a u Zagrebu je u petak trebala okupiti predstavnike ekstremnih nacionalista iz Mađarske, Bugarske, Austrije, Francuske i Flandrije. HČSP-ovci i njihovi gosti u subotu su trebali promarširati središtem Zagreba u čast nepravomoćno osuđenim haškim uznicima, generalima Mladenu Markaču i Anti Gotovini.

Najava ultradesničarskog događanja u hrvatskom glavnom gradu izazvala je pravu buru negodovanja u zemlji. Zbog negativnih reakcija radikalni nacionalisti su ostali bez prethodno unajmljenih dvorana u Matici hrvatskoj, a potom i u hotelu Palace. Na koncu je društvena panika dovela i do zabrane bilo kakvog desničarskog događanja u Hrvatskoj.