promjena smjera

Desnica se jako ljuti na Kolindu Grabar Kitarović. Ovo su razlozi

13.06.2019 u 17:49

Bionic
Reading

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović zamjerila se desnici i, prema svemu sudeći, drugi mandat na Pantovčaku morat će osvojiti bez njihove podrške. Iako još uvijek vodi prema anketama, brojke koje ima znatno su lošije od onih koje je imao njezin prethodnik Ivo Josipović u isto vrijeme pred izbore, a on nije uspio izboriti drugi mandat

Desnica zamjera predsjednici to što nije stala na njihovu stranu kada se raspravljalo o ratifikaciji Istanbulske konvencije te pristajanje uz Marakeški sporazum. Sporno im je i to što je organizirala posjet predsjednika Srbije Aleksandra Vučića Hrvatskoj. Zamjera joj se što je udruge branitelja i udovica nazvala marginalcima kada su prosvjedovali protiv Vučićeva posjeta, a ne ide joj u prilog ni promjena stava o pozdravu 'za dom spremni'.

U srijedu se na predstavljanju knjige 'Nestali u Domovinskom ratu 2' morala pravdati zbog poziva Vučiću u Hrvatsku jer nije napravljen nikakav pomak po tome pitanju iako se problem nestalih navodio kao jedan od glavnih zbog kojih je srpski predsjednik pozvan u Hrvatsku.

'Znajući i danas koliko mi i dalje prigovaraju i koliko su mi neki tada prigovarali i napadali me zbog njegova posjeta, najlakše bi bilo otkazati taj posjet. Da sam mislila na sebe i na svoj rejting, to bih zasigurno i učinila. Ali kako ću krenuti u ispunjenje onoga što sam obećala obiteljima diljem Hrvatske ako ne pokrenem prvi korak, bez obzira kakvi rezultati i posljedice bili', kazala je Grabar Kitarović na predstavljanju knjige 'Nestali u Domovinskom ratu 2'.

Naglasila je i da je u Vučićev posjet uložila puno svog političkog kapitala te podsjetila da je pokojni predsjednik Franjo Tuđman razgovarao s Miloševićem kako bi riješio rat i proveo mirnu reintegraciju, 'jer to je jedini način'.

Hrvoje Zekanović, saborski zastupnik stranke Hrast, koja je dio šire koalicije Hrvatski suverenisti, a na netom održanim izborima za Europski parlament ostvarila je izvrsne rezultate osvojivši 8,45 posto glasova izašlih birača, kaže da je pitanje što je u pet godina mandata predsjednica napravila za rješavanje problema nestalih i koliko je podataka o nestalima donio njezin prijatelj Vučić.

'Nula, on se narugao hrvatskim braniteljima, narodu i državi, pljunuo je na Domovinski rat. Nije se ispričao za sve što je radio ispred svoje države, a podatke o nestalima nismo dobili', kazao je Zekanović za tportal, odgovarajući na pitanje što suverenisti zamjeraju predsjednici i zašto je neće podržati u utrci za drugi mandat.

Saborski zastupnik smatra da je predsjednica mogla reći da je pogriješila jer je pozvala Vučića zbog pritiska međunarodne zajednice ili zbog toga što joj je Vučić prijatelj, partner njezinim HDZ-ovcima u Europskoj pučkoj stranci, ali ona se danas još opravdava, a tako se samo zakopava.

'Upravo zbog te izjave i neshvaćanja političkog trenutka i odnosa između Srbije i Hrvatske ona ne zaslužuje biti predsjednica. Bez obzira na to što se radi o ženi koja ima lijep imidž i lijepo izgleda, predsjednika ili predsjednicu biramo zbog provođenja politike, a to nije oblačenje hrvatskog dresa na utakmicama, već zalaganje za interese Hrvatske u svijetu', smatra Zekanović.

  • +5
Kolinda Grabar Kitarović tijekom posjeta Kanadi Izvor: Promo fotografije / Autor: Ured predsjednice RH

A ona, tvrdi zastupnik Hrasta u Saboru, po tom pitanju nije napravila ništa.

'Ako ona misli da sa suzom u oku kod vukovarskog tornja može kupiti suvereniste noseći žute čizme, tzv. zenge, za obljetnicu pada Vukovara, onda je pogriješila', precizan je Zekanović te smatra da predsjednica zbog oholosti pozicije nije slušala konzervativnu, suverenističku Hrvatsku po pitanju Istanbulske konvencije.

Što se tiče zaštite života, predsjednica bi malo štitila, a malo ne bi štitila, što je najlicemjernije, kaže. 'Reci da si za pobačaj i točka! Svrstaj se uz bok Plenkoviću i Milanoviću', poručuje Zekanović, dodajući da je zakazala u ključnim političkim pitanjima koja su tresla ovu državu.

Marijan Pavliček, zamjenik vukovarskog gradonačelnika i predsjednik Hrvatske konzervativne stranke, u čijim redovima djeluje i Ruža Tomašić, kao jedno od najzvučnijih imena hrvatske desnice, zamjera predsjednici to što je supruge poginulih branitelja koje su prosvjedovale protiv Vučića prilikom njegova posjeta Hrvatskoj nazvala marginalcima. Konzervativci zbog toga, ali i drugih razloga neće podržati Grabar Kitarović kao svog predsjedničkog kandidata. Kaže da nije imala jasan stav ni o Istanbulskoj konvenciji.

'Ona je u istoj rečenici rekla i da je za i da je protiv', objašnjava Pavliček i dodaje da ništa nije napravljeno po pitanju nestalih.

'Vučić je došao u Hrvatsku, ponašao se kao šerif i dijelio lekcije', naveo je Pavliček i istaknuo kako ništa nije napravljeno za rješenje problema nestalih, a da ne govorimo o pitanjima granice i ratne odštete, što danas više nitko ne spominje i na što Hrvatska ima pravo. Pavliček smatra da je predsjednica otišla previše prema lijevom centru.

Znakovit je i stav Neovisnih za Hrvatsku Brune Esih i Zlatka Hasanbegovića.

'Nismo još donijeli političku odluku o tome kako ćemo se uključiti u predsjedničke izbore. Nema još smisla govoriti o tome kad nema nijedne službene kandidature. Ako se Grabar Kitarović kandidira, jasno je da će biti kandidat Plenkovićeva HDZ-a. A stav Neovisnih za Hrvatsku o Plenkoviću i njegovom HDZ-u i Vladi je - jasan. Uostalom, da bismo nekome dali potporu, taj je mora i zatražiti', kazao je Hasanbegović prije koji dan za Jutarnji.hr.

Sporne izjave i stavovi predsjednice Grabar Kitarović, prema tumačenju desnice:

  • Predsjednica o podacima koje je Vučić donio u Zagreb o nestalima

Vezano za podatke koje je Vučić donio u Zagreb, a za koje se ispostavilo da se radi o podacima za osobe koje su nađene, Grabar Kitarović ustvrdila je da je on vjerovao da su vjerodostojni.

'Jesu li njemu njegove službe prenijele krive podatke, ne znam, ali ja ne vjerujem da bi on dolazio u Zagreb i blamirao se podacima koji nisu točni. Kao nešto što je potrebno da bi se ostvario posjet Srbiji, tražim da se naprave konkretni pomaci. Ja se nadam da je on (Vučić) iskren u tome i da će se naći barem određeni broj dosjea', kazala je.

  • Istanbulska konvencija

Predsjednica je u svojoj kampanji snažno zagovarala ratifikaciju Istanbulske konvencije, da bi potom apelirala na to da se u zakonodavstvo implementiraju oni njeni dijelovi koji ne izazivaju prijepore. Javnost je dugo čekala da se izjasni o tome. Izjava s Pantovčaka stigla je u pisanom obliku tek 22. ožujka 2018., na dan kad je konvencija ratificirana u Saboru.

Kolinda Grabar Kitarović u društvu supruga na utakmici Hrvatska - Wales Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorovic/PIXSELL

'Predsjednica snažno i kontinuirano zagovara zakonsku zaštitu žena od nasilja, kao i provedbu mjera za suzbijanje nasilja u obitelji. Iako je u hrvatsko zakonodavstvo već ugrađen niz mjera koje pridonose ostvarivanju tih ciljeva, nadogradnju hrvatskog zakonodavstva potrebno je nadalje osnaživati te provoditi mjere za sprječavanje nasilja nad ženama i borbu protiv nasilja u obitelji', napisala je predsjednica te istaknula kako vjeruje da će interpretativna izjava Vlade ukloniti dvojbe o određenim dijelovima Konvencije Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji (Istanbulska konvencija) te da će u procesu pripreme ratifikacije biti spremna pružiti sva dodatna objašnjenja, ukoliko ona budu potrebna. Ratificiranje konvencije, samo po sebi, neće pridonijeti neophodnim promjenama ukoliko ne odlučimo snažno provoditi mjere za sprječavanje i borbu protiv nasilja, a koje su već dijelom hrvatskog zakonodavstva', poručeno je s Pantovčaka.

  • Marakeški sporazum

Grabar Kitarović se prvotno slagala sa sadržajem sporazuma o migracijama te je najavljivala odlazak u Marakeš na potpisivanje, ali se predomislila.

'Predsjednica je promijenila odluku o odlasku na Međuvladinu konferenciju o usvajanju Globalnog kompakta (sporazuma) o sigurnim, urednim i regularnim migracijama u Marakešu, ali nije promijenila stav o migracijama i migrantima', komentirali su s Pantovčaka objavu pisma koje je Kolinda Grabar Kitarović poslala glavnom tajniku UN-a Antoniju Guterresu, u kojem prihvaća njegov poziv za sudjelovanje na tom skupu.

  • Prosvjednice protiv Vučića nazvala marginalcima

Upitana za komentar prosvjeda protiv Vučića, Grabar Kitarović je kazala: 'Demokratsko je pravo prosvjedovati, to je običaj u svim demokratskim državama, ali ono što ne mogu podržati jest bilo kakvo vrijeđanje, govor mržnje, jer ukoliko netko doživljava da treba izraziti svoje mišljenje, onda to treba biti na kulturan, prihvatljiv način i da ne dolazi do ekscesa i bilo kakvih ispada ili narušavanja javnog reda i mira. Htjela bih odavde poslati poruku i srbijanskoj javnosti. Ne smijemo dopustiti da nam pojedinci s rubova političkog spektra ili s rubova bilo kakvog razmišljanja definiraju politiku. Politiku, međudržavne odnose, moramo definirati mi državnici i, naravno, ogromna većina naših građana koja podržava posjet predsjednika Vučića Hrvatskoj zato što moramo razgovarati o pitanjima koja narušavaju naše odnose.'

  • Promjena stava o pozdravu 'za dom spremni'

Na pitanje treba li Hrvatskoj realnije suočavanje s ustaškom prošlošću i smatra li i dalje da je 'za dom spremni' stari hrvatski pozdrav, predsjednica je odgovorila kako nam je potrebno suočavanje s prošlošću.

'Treba nam suočavanje s prošlošću i treba to riješiti. O tome trebaju raspravljati stručnjaci i povjesničari. Kad je riječ o pozdravu 'za dom spremni', počinila sam grešku rekavši da je to povijesni pozdrav jer mi je to u više navrata rekao netko od mojih savjetnika. Međutim, prihvaćam stav stručnjaka da to nije stari hrvatski pozdrav. Taj je pozdrav kompromitiran i neprihvatljiv', odgovorila je Grabar Kitarović.

  • Stav o pobačaju

'Za mene život počinje od trenutka začeća do prirodne smrti. Međutim, isto tako podržavam život u svakom pogledu, uključujući život žene i pravo na izbor. Mislim da se zabranom pobačaja ne mogu riješiti problemi koje imamo.'