ODLAZI NOBELOVAC

Desmond Tutu povlači se sa svih dužnosti

22.07.2010 u 14:37

Bionic
Reading

Južnoafrički umirovljeni nadbiskup Desmond Tutu, dobitnik Nobelove nagrade za mir za svoju borbu protiv aparthejda, objavio je u četvrtak da se koncem godine povlači sa svih javnih dužnosti

'Došlo je vrijeme da usporim', rekao je Desmond Tutu na tiskovnoj konferenciji u Cape Townu. Rekao je da će se povući sa svih javnih dužnosti u listopadu kada slavi 79. rođendan, da bi mogao vrijeme provoditi s obitelji, posluživati suprugu čajem i gledati kriket.

Legendarni južnoafrički mirotvorac, koji je prije 10 godina otišao u mirovinu s dužnosti anglikanskog nadbiskupa Cape Towna, rekao je da napušta profesorsku katedru na tamošnjem sveučilištu, povlači se iz UN-ove komisiju za sprečavanje genocida te da neće više davati intervjue za medije. Nastavit će samo podupirati svoju mirovnu zakladu.

Njegova pozicija u crkvi omogućila mu je nacionalnu platformu za borbu protiv rasne segregacije i pozivanje na jednakost sviju i zajednički obrazovni sustav.

Njegove kritike navukle su bijes manjinske bjelačke južnoafričke vlade, koja ga je pokušala spriječiti da putuje svijetom uzevši mu putovnicu. Vraćena mu je nakon velikih kritika iz inozemstva.

Tutu, tada još kao biskup, dobio je 1984. Nobelovu nagradu za mir. Dvije godine kasnije imenovan je nadbiskupom Cape Towna, kao prvi crnac na toj dužnosti u povijesti.

Nakon prvih demokratski izbora, Nelson Mandela ga je imenovao predsjednikom povjerenstva za istinu i pomirenje.

Tutu je bio osoba koja je na tiskovnoj konferenciji 1990. javnosti predstavila Nelsona Mandelu kao novog južnoafričkog predsjednika. Danas kaže da mu je to bio najveći trenutak u životu. 'Rekao sam tada Bogu: 'Bože, ako sada umrem, nije me briga.'