NA RUBU ZAKONA

Desetkovane javne službe; zbog covida u siječnju bolovanje otvorilo 11.303 građana

28.01.2022 u 23:43

Bionic
Reading

Covid umnogome diktira promjene i stvara probleme u funkcioniranju javnih i državnih službi u svim većim gradovima. Zbog njega su ovaj mjesec 11.303 građanina otvorila bolovanje, a u HZZO-u kažu - brojevi su i mnogo veći jer mnogi rade od kuće ili koriste godišnji odmor i slobodne dane, javlja HRT

Pozivi stižu, odgoda nema, radi se prekovremeno jer u istarskoj hitnoj službi zbog koronavirusa manjka 25 djelatnika.

'Desetkuje nas, svakih sat dva dobijem podatak da je još jedan naš djelatnik pozitivan. Na sreću kako su nam djelatnici cijepljeni - ti simptomi su vrlo blagi', kaže Gordana Antić, ravnateljica Nastavnog zavoda za hitnu medicinu Istarske županije, za HRT. Dodaje kako je rad organizacijski vrlo zahtjevan - oni koji su ostali rade pojačano, sa puno prekovremenih sati.

U ZET-u je na bolovanju 390 vozača, više od pola njih ima covid ili je obuhvaćeno samoizolacijom. Voditelj službe za odnose s javnošću ZET-a Domagoj Zeba kaže kako su trenutno reducirane pojedine autobusne linije, a stanje s ljudstvom mijenja se iz sata u sat.

iše od 20 posto vozača splitskog Prometa ne vozi zbog covida. Situacija je, kažu - nikad teža. Reduciraju večernje vožnje. Povjerenik Sindikata vozača i prometnih radnika Hrvoje Mlikota kaže kako ovakvo stanje nije dugoročno održivo. Sve to, dodaje - traje već mjesec dana i vozači koji ne mogu koristiti svoje slobodne dane, rade na rubu zakona.

  • +11
Testiranje na covid/koronavirus u Šibeniku Izvor: Pixsell / Autor: Duško Jaramaz

Vatrogascima rad zbog koronavirusa nije poremećen.

'Naši djelatnici većinom su cijepljeni, negdje preko 60 posto. Jedan dio je prebolio, tako da su ta 'teška vremena' iza nas. Poslujemo normalno, tj. sigurnost ni u jendom trenutku nije upitna u našem gradu', poručuje Petar Bućan, zamjenik zapovjednika Vatrogasne postrojbe grada Splita.

U Osijeku ima pozitivnih u svim javnim tvrtkama. U komunalnom poduzeću Unikom jedna trećina djelatnika je izvan pogona da su povukli ljude i s godišnjih odmora. Sustav ne trpi i građani to ne osjete, tvrdi Dragan Vulin, zamjenik gradonačelnika Osijeka.

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: HZJZ