'leglo maltretiranja'

Asistentice optužuju europarlamentarce za seksualno zlostavljanje: Oni su pravi predatori!

23.10.2017 u 13:11

Bionic
Reading

Desetak asistentica u Europskom parlamentu u Strasbourgu optužilo je zastupnike zakonodavnog tijela EU-a, među kojima su i pojedini ministri, za seksualno zlostavljanje, navodeći kako je ta institucija leglo maltretiranja

Do izbijanja skandala došlo je nakon što su žrtve zlostavljanja prekinule šutnju potaknute skandalom s holivudskim producentom Harveyjem Weinsteinom, koji je na meti optužbi mnogih poznatih glumica. Svoja neugodna iskustva sa zastupnicima asistentice su podijelile s novinarom britanskog The Sunday Timesa, a usporedno je započela kampanja na društvenim mrežama 'Me Too', kojoj je cilj skrenuti pozornost na nekažnjavanje seksualnih prijestupnika iz redova visoke politike.

Jedna od asistentica u Europskom parlamentu tvrdi kako je bila na meti zlostavljanja uglednog oženjenog zastupnika u 60-im godinama koji ju je 'neprikladno dodirivao'.

'Milovao mi je kosu i vrat, a zatim je krenuo rukom niz leđa. Bila sam skamenjena od straha. Kolegica mi je savjetovala da ga prijavim, no bilo me je strah gubitka posla i uništene karijere', kazala je novinaru jedna od žrtava.

Seksualni zlostavljači nisu imenovani jer su neobjavljivanje njihovih imena zahtijevale same žrtve u strahu od odmazde.

Prema navodima uglednog britanskog lista, među zlostavljačima je Yves Cochet, bivši francuski ministar zaštite okoliša te zastupnik Zelenih u Europskom parlamentu, koji je putem mobitela slao neprikladne poruke svojoj 25-godišnjoj asistentici.

Cochet (71) je u poruci predbacio asistentici odbijanje poziva na večeru dodajući kako s njom želi 'podijeliti strast i maštarije'.

Druga pak asistentica optužila je zastupnika iz Njemačke zbog vrebanja i neprikladnog ponašanja, dok je jedna od njih optužila također njemačkog zastupnika za dodirivanje po intimnim dijelovima tijela tijekom radnog sastanka.

Zlostavljane djevojke ističu kako zastupnici namjerno zapošljavaju mlađe asistentice te kako ti seksualni predatori ne prezaju ni od čega.

Zasad se javno očitovala tek Catherine Bearder iz Kluba zastupnika Saveza liberala i demokrata i članica Odbora za borbu protiv uznemiravanja kazavši kako je jako teško slušati o onome što se događa iza zatvorenih vrata.

'Kad netko ima moć nad tobom, moraš imati veliko samopoštovanje te imati financijska i druga sredstva kako bi se mogao izvući iz te situacije. Zastupnici imaju popriličnu političku moć i nekad se ponašaju neprikladno', zaključila je zastupnica.