STIGLI PLOVEĆI HOTELI

Deset tisuća turista okupiralo Dubrovnik

24.04.2010 u 15:54

Bionic
Reading

U dubrovačkoj staroj jezgri danas se govorilo na desetak svjetskih jezika. Zidine su bile pune, suvenirnice su radile punom parom, na terasama lokala vrebale su se prazne stolice. Gužvu u gradu pod Srđem uzrokovali su kruzeri. Njih ček pet uplovilo je u grušku luku i u Grad dovelo oko deset tisuća turista

Prvi udarni dan sezone odigrao se po poznatom scenariju – gužve u prometu oko stare jezgre, pješačke gužve između zidina. Do kraja sezone kruzera Dubrovnik očekuje još sličnih četrdesetak jakih dana.

Kako smo već pisali, ploveći divovi u Dubrovnik bi mogli dovesti čak milijun gostiju te tako ovu godinu učiniti rekordnom kad je riječ o kruzer turizmu. Gost s kruzera u gradu potroši oko 30 eura, što nije mala zarada kad se ti euri pomnože s brojem gostiju.

Stari je problem istaknuo ugostitelj Ivo Rudenjak na nedavno održanom sastanku turističkih djelatnika i predstavnika dubrovačke vlasti - a to je činjenica da gosti ne mogu plaćati usluge devizama.

Grad tako dnevno zna izgubiti na stotine tisuće eura, istaknuo je Rudenjak te dodao da su gosti s kruzera kao lastavice, dođu i odu, a da ne ostave ni euro jer im se onih nekoliko sati koliko su u gradu ne da provoditi u redovima u bankama.