KARNEVALSKO LUDILO

Deset tisuća maškara protutnjalo riječkim ulicama

07.02.2016 u 18:20

  • +10

Međunarodna povorka 33. Riječkog karnevala

Izvor: Pixsell / Autor: Goran Kovacic

Bionic
Reading

Međunarodna karnevalska povorka ove nedjelje ponovno se dogodila u središtu Rijeke 33. godinu za redom. Na ovogodišnjem izdanju, sudjelovalo je oko 10 tisuća sudionika u 110 karnevalskih skupina

Sedamdeset tri skupine nastupile su u povorci sa svojim alegorijskim kolima. Uz trasu povorke, od Rive Boduli, preko Ulice Ivana Zajca, Ribarske ulice i Trga bana Jelačića, Korza, Trga 128. brigade HV, Adamićeve ulice i Jadranskog trga do Rive, okupilo se više desetaka tisuća gledatelja. Uz trasu je postavljeno šest pozornica s kojih su popularni voditelji, glumci i drugi zabavljači vodili gledatelje kroz program povorke.

Povorka je krenula u podne predvođena mažoretkinjama, Gradskom glazbom Trsat, karnevalskim meštrom Tonijem, ovogodišnjom kraljicom karnevala Sandrom Ložnik Videčak i Morčićima. Uz većinu skupina iz Rijeke i njezine šire okolice, u povorci sudjeluje 10 karnevalskih skupina iz drugih dijelova Hrvatske te gosti u 14 skupina iz inozemstva i to iz Italije, Slovenije, Crne Gore, Srbije i Makedonije.

Nakon završetka povorke, koju tradicionalno zatvaraju Halubajski zvončari, na Adamićevom gatu će se upriličiti suđenje Pustu i jedinstveno paljenje na moru. Karnevalske zabave time ne prestaju nego se nastavljaju dugo u noć u riječkim kafićima, klubovima i prostoru Ex porta Delta. Promet vozilima u središtu Rijeke tijekom cijelog dana je zatvoren, kao i parkirališta u središtu i oko njega.

Izravan prijenos karnevala organiziraju Radio Rijeka i televizija Kanal Ri, čiji prijenos je putem interneta moguće pratiti u cijelom svijetu.