PREŽIVJETI VRUĆINU U OSIJEKU

Deset sati kupanja i zabave za pet kuna

08.07.2012 u 08:00

Bionic
Reading

Kada vremenske prognoze za Osijek ljeti govore da je danima sunčano, vruće i sparno uz temperature od 35 Celzijevih stupnjeva u hladu, kao sada, onda se Osječani kupaju u rijeci Dravi. Duž cijelog gradskog područja rijeka blago meandrira nizvodno prema Aljmašu, gdje utječe u Dunav, i ne samo da hladi kupače, nego ih osvježava i vjetar koji puše prema unutrašnjosti grada kroz poprečne ulice i prilaze

Na svim dijelovima promenade vide se kupači dok se izležavaju na ručnicima raširenim po kamenim obaloutvrdama. Neki se izlažu opasnosti skačući s pješačkog mosta koji od centra grada Dravu premošćuje prema 'šumici', ostatku poplavne vrbove šume prikladne za rekreacijsko trčanje i vožnju biciklom. Najviše njih ipak se zabavlja na Copacabani gdje mogu birati između bazenskog kompleksa i nekoliko stotina metara dugačke pješčane plaže.

Kopika ima, kaže voditelj tog rekreacijskog centra Silvestar Vrček, sve što suvremeno kupalište treba imati. Na riječnoj plaži tuševe, kafić i alternativni betonski plato za ležanje uz pješčani dio, a na bazenima dodatne sadržaje poput tobogana, igrališta za odbojku na pijesku, sladoledara. Broj spasilaca angažiran je ovisno o broju kupača, a prisutni su također zaštitarska služba i medicinska ekipa s priručnom ambulantom.

'Održavamo, primjerice, treninge i obuku kupača i vaterpolista. Od 21 sat određenim danima priređujemo noćno kupanje uz DJ-a', objašnjava Vrček ponudu Kopike sagrađene 1974. godine nasuprot Tvrđe.

Bazeni su ograđeni, ali ulaz je zaista jeftin. Pet kuna za punoljetne, dvije kune za mlade od 12 do 18 godina starosti, a za djecu besplatno. Toliko košta dnevna karta za uživanje od 10 do 20 sati, a nedjeljom i praznikom sat vremena duže, jer je otvorenje već u devet sati.


Iako je plaža uokvirena plutačama, pa prići ne mogu vodeni skuteri ni gliseri, Kopika ipak nije riječno kupalište u smislu Vladine uredbe o kvaliteti voda za kupanje iz 2010. godine. Općine i gradovi mogu proglasiti određeno područje riječnim kupalištem, ali čak ni Kopika to nije postala.

Milan Kamenko
, gradski pročelnik za komunalno gospodarstvo, zato je naložio postavljanje tabli s natpisom 'kupanje na vlastitu odgovornost' na svim uobičajenim kupalištima. Natpis djeluje upozoravajuće, za sumnjičave i zastrašujuće, pa smo za savjet pitali Veru Santo, voditeljicu odjela za ispitivanje kvalitete vode i zraka u Zavodu za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije.

'Da je stanje opasno, već bismo upozorili javnost', objašnjava Santo, koja sa svojim timom volonterski analizira kvalitetu vode na površinskim vodama u cijeloj županiji. Analiziraju uzorke vode s Kopike, s obližnjeg pješčanog spruda 'Željika' kod željezničkog mosta, na bajeru na Jugu II, s Đole u Dardi, dunavskog rukavca Puškaš kod Topolja, Zelenog otoka kod Batine na Dunavu, Lapovca kod Našica, jezera Borovik kod Levanjske Varoši. Rade i na bazenima u Kneževim Vinogradima, Belom Manastiru, Bizovačkim toplicama, Belišću i Semeljcima.

Kriteriji za bazensku vodu su stroži nego za riječnu i jezersku. 'Bazenska voda mora odgovarati gotovo vodi za piće', kaže Santo.

U slučaju da se Grad Osijek odluči za proglašenje kupališta na Dravi, troškovi analiza ne bi koštali više od sedam tisuća kuna mjesečno. Međutim, dodatni trošak bila bi spasilačka služba, natpisi i ostala oprema, što za sada nije predviđeno u gradskom proračunu.

Lani je ukinuta spasilačka služba Društva za podvodne aktivnosti Mursa, čiji su članovi gliserima patrolirali duž Drave od 10 do 19 sati, tako da su se u tom vremenu bolje mogli opustiti i kupači na također neproglašenim kupalištima na Pampasu, kod Moto-nautičkog kluba Neptun, na Željiki, u Donjem gradu, kod Veslačkog kluba Iktus.