U SIRIJI

Deset mrtvih, stotine uhićenih prosvjednika

05.07.2011 u 22:31

Bionic
Reading

Sirijske snage sigurnosti u utorak su u Hami ubile 12 civila, a na stotine ih je uhićeno posljednjih dana diljem zemlje, objavile su organizacije za zaštitu ljudskih prava

'Dvanaest je ljudi ubijeno - 11 su ubile snage sigurnosti, a jedna je osoba ubijena i bačena u rijeku Oronte - dok ih je 35 ranjeno' , rekao je voditelj Sirijskog opservatorija ljudskih prava Rami Abdel Rahman. Ista je organizacija u priopćenju objavila kako je posljednjih dana uhićeno više od 500 militanata i mirnih prosvjednika.

Opservatorij u priopćenju navodi poimence osobe uhićene jučer i danas, navodeći da su 'sirijske snage sigurnosti posljednjih dana uhitile više od 500 osoba' i izražava najoštrije kritike zbog 'proizvoljnih uhićenja' koja provode sirijske vlasti.

Amnesty International u utorak je ocijenio da brutalnost i represija nad prodemokratskim prosvjednicima u svibnju u Tal Kalahu, nedaleko od granice s Libanonom, po svojim značajkama odgovara zločinu protiv čovječnosti.

'Svjedočanstva o događajima u Tal Kalahu oslikavaju na krajnje zabrinjavajući način sustavne zločine kojima se želi uništiti disidenstvo', poručio je u pisanoj izjavi Philip Luther, zamjenik ravnatelja AI za Bliski istok i sjevernu Afriku.

Amnesty International smatra da 'počinjeni zločini... odgovaraju zločinima protiv čovječnosti jer očito spadaju u sustavne i opsežne napade na civilno stanovništvo'. Osuđujući 'ubojstva u zatvoru, mučenje i proizvoljna uhićenja', AI ocjenjuje da bi ta djela mogla potpadati pod 'nadležnost Međunarodnoga kaznenog suda'.