ZASTRAŠIVANJE

Deseci tisuća mrtvih u slučaju rata dviju Koreja

17.12.2009 u 15:13

Bionic
Reading

Noćna satelitska fotografija korejskog poluotoka otkriva zapanjujuće razlike između blještave Južne Koreje i 'crne rupe' koja predstavlja Sjevernu Koreju. Kako jedva rasvijetljena zemlja može uopće razmišljati o tome da pokrene rat?

'Ako Sjeverna Koreja išta započne, čvrsto sam uvjeren da će izgubiti', kaže John Tilelli, zapovjednik zajedničkih snaga SAD-a i Južne Koreje, iza kojega je trogodišnje iskustvo na navedenoj funkciji, izvještava CBS. Ako do rata ipak dođe, on će biti kratkotrajan, uvjeren je Tilelli.

Sjeverna Koreja ima milijun vojnika nasuprot visokorazvijenoj tehnologiji te trupama koje sačinjava 28.000 Amerikanaca i pola milijuna Južnokorejaca. No brojčanu prednost Sjeverne Koreje vrlo brzo istopili bi američki napadi iz baze u Guamu ili podmornica u blizini obale poluotoka.

Što, dakle, čelnici Sjeverne Koreje pokušavaju postići najavljujući rat koji ne mogu dobiti?

'Nadaju se da bi nam mogli zadati toliko bolnih udaraca da ne bismo ni inzistirali na okončanju rata', kaže Joseph Bermudez, analitičar vojske Sjeverne Koreje za vodeći stručni časopis Jane's Defense. On vjeruje da bi napad započeo masovnim utvrđivanjem obrambenih redova i ispaljivanjem raketa s dometom do južnokorejske prijestolnice Seula koja udomljuje 13 milijuna stanovnika svega 32 kilometra od granice.

'Namjeravaju odmah upotrijebiti kemijsko oružje i rakete, a ako se osjete ugroženima posegnut će i za nuklearnim oružjem. Nismo još sasvim sigurni', kaže Bermudez.

SAD je odavno povukao svoje nuklearno oružje s teritorija Južne Koreje, no još uvijek im prijeti odmazda nuklearnim ili kemijskim napadom.

'SAD već godinama napominje da zadržava pravo na oružani odgovor na napad na državu, njezino stanovništvo, vojsku i naše prijatelje i saveznike', poručio je još prošle godine američki ministar obrane Robert Gates.

Čak i bez nuklearnog oružja, konvencionalni rat na korejskom poluotoku bio bi užasavajući. 'Posljedice bi bile ekstremne, a žrtve bi se brojale u desetinama tisuća', procjenjuje Tilelli.

SAD i Južna Koreja promptno i precizno odgovorile bi na topničke napade iz Sjeverne Koreje, no njihovi položaji, ukopani iza planinskih lanaca, ne bi bili laka meta. Sjevernokorejski tenkovi prodrli bi na jug kroz tri koridora, uključujući i autocestu, pri čemu su svi mostovi i nadvožnjaci dobro utvrđeni i minirani.

Pješaštvo bi navrlo kroz tajne tunele, a specijalne postrojbe minijaturnim podmornicama dočepale bi se položaja iza prvih borbenih linija.

'Ova kombinacija, nadaju se, probila bi obranu i omogućila im da penetriraju brzo i duboko, Tome se nadaju', kaže Bermudez.

Ratovi nikada ne idu prema planu, no na kraju Jug bi pobijedio Sjever, a tragedija bi obilježila obje strane.