švicarska nevladina udruga:

Deseci novinara umrli od koronavirusa od ožujka

01.05.2020 u 17:06

Bionic
Reading

Deseci novinara umrli su u zadnja dva mjeseca u svijetu zbog pandemije koronavirusa, objavila je u petak švicarska nevladina udruga PEC (Press Emblem Campaign) te izrazila žaljenje zbog toga što predstavnici medija nisu dobili dostatnu zaštitu.

Uoči Svjetskog dana slobode medija u nedjelju, 3. svibnja, ta nevladina organizacija upozorila je da se brojni novinari izlažu opasnosti kako bi izvještavali o krizi izazvanoj covidom-19, a neki od njih se pritom i razbole.

U priopćenju ta nevladina udruga sa sjedištem u Ženevi, koja se bori za zaštitu novinara, navodi da je od 1. ožujka pobrojala "smrt 55 novinara u 23 zemalja".

"Profesionalni uzrok smrti nije uvijek utvrđen", navodi udruga. 

"Novinari se izlažu velikim opasnostim u toj krizi jer moraju nastaviti izvještavati odlazeći u bolnice, intervjuirajući liječnike, bolničare, političke čelnike, stručnjake, pacijente".

"U mnogim zemljama, nužne mjere zaštite (fizički razmak, nošenje zaštitnih maskica, higijenske mjere i karantena) nisu bile primijenjene i to naročito u početku epidemije", navodi nevladina udruga (NVO) PEC.

Ekvador je na provom mjestu s devet novinara umrlih zbog virusa, a slijede Sjedinjene Države s osam umrlih novinara, Brazil s četiri te Velika Britanija i Španjolska s po tri umrla novinara, navodi organizacija.

Borba protiv pandemije koja je usmrtila 230.000 ljudi od 3,2 milijuna zaraženih u svijetu, "za brojne vlade je izlika za gušenje medijskih sloboda, sloboda okupljanja i manifestiranja", kazao je glavni tajnik PEC-a Blaise Lempen i zatražio da "sve države poštuju pravo na informiranje građana i pravo na zdravlje".

"Cenzura, zatvaranje internetskih stranica, samovoljna uhićenja novinara, tjelesni i verbalni napadi, izvanredni zakoni kojima se ograničavaju medijske slobode sve su to kršenja kojima svjedočimo zadnjih tjedana", navodi NVO. 

"Informiranje javnosti napose je važno u u vrijeme sanitarne krize", a "Transparentnost je najvažnija i može spasiti živote u slučaju sanitarne krize", dodaje PEC.