uočio ih patrolni brod

Deseci migranata iskrcali se na Maltu nakon akcije spašavanja na moru

11.05.2021 u 15:34

Bionic
Reading

Oko 70 migranata stiglo je u utorak na Maltu nakon što ih je u Sredozemnom moru spasio patrolni brod oružanih snaga Malte, potvrdilo je ministarstvo unutarnjih poslova

Na Malti nije zabilježen veliki broj dolazaka migranata kao što je to slučaj u drugim dijelovima Mediterana; na talijanski otok Lampedusu tijekom vikenda je stiglo više od 2.000 migranata.

Izvješće Europskog odbora za sprječavanje mučenja i neljudskog ili ponižavajućeg postupanja ili kažnjavanja iz ožujka ove godine kritiziralo je uvjete u centrima za zadržavanje migranata na Malti optužujući vladu za kršenje međunarodnog prava i narušavanje europskih vrijednosti.

Izvješće je objavljeno nakon što je izaslanstvo posjetilo Maltu u rujnu prošle godine i svjedočilo pronalasku migranata koji su "mjesecima bili zaboravljeni", zaključani u prljavom i ponižavajućem okruženju bez odgovarajuće zdravstvene zaštite.

Malta tvrdi da slijedi međunarodno pravo kada je riječ o spašavanju i liječenju migranata. Na temelju odluke Europske komisije, nekoliko malih skupina migranata upućeno je prema drugim europskim zemljama tijekom proteklih tjedana.