KAO U FILMU 'TERMINAL'

Deseci Haićana zapeli na pariškim aerodromima

28.12.2010 u 20:14

Bionic
Reading

Više desetaka Haićana stiglo je u Pariz bez francuske vize i u utorak su u pariškim zračnim lukama Orly i Roissy čekali odluku o svojoj sudbini, dva tjedna prije prve obljetnice potresa koji je razorio njihov otok

Prva skupina od 32 osobe stigla je u četvrtak na Orly i druga od 43 osobe u nedjelju na Roissy. Ti Haićani imaju obične tranzitne vize i zaustavili su ih granični policijski djelatnici pod sumnjom da im te isprave služe kako bi se ilegalno zadržali u Francuskoj.

Francuski suci su u ponedjeljak pustili 31 osobu, uglavnom zato što imaju obitelji u Francuskoj i raspolažu 'dostatnim jamstvima'. Ti Haićani ne smiju ući na francuski teritorij, ali mogu tražiti politički azil.

Zadnjih mjeseci u epidemiji kolere umrlo je više od 2500 ljudi na tom otoku. Udruga Mreža bez granica je upozorila na nepravdu i podsjetila da je prošli tjedan uz veliku pompu blizu 200 djece s Haitija dočekano u Francuskoj.

Glasnogovornik te udruge Richard Moyon je rekao da 'se ne može s jedne strane pred kamerama slaviti dolazak djece, a s druge izbacivati one koji se žele pridružiti svojim obiteljima'.

Nakon potresa francuske vlasti se obvezale da će pojednostavniti uvjete za spajanje obitelji i izdavanje viza.