JURICA SAVJETUJE

Depilacija za žene i muškarce

10.05.2012 u 09:00

Bionic
Reading

Je li depilacija đavolja rabota ili nametnuti okvir ljepote modernog društva? Koliko su privlačne žene s dlakavim pazusima, a koliko muškarci spojenih obrva? Što izabrati - futuristički laser ili dugovječnu egipatsku pastu? Jurica savjetuje o vrstama depilacije za sve

Žene se već stoljećima bore protiv dlaka na tijelu. To je vječita krusada u kojoj će predaju proglasiti tek poneka okorjela feministkinja, lezbijka ili jednostavno žena kojoj je prekipjelo mučiti se.

S druge strane imamo nas muškarce; oni koji nemaju dlaka po prsima / trbuhu bar će jednom u životu poželjeti da su dlakaviji jer dlake (ne nužno one na glavi) često znače muževnost. Mi koji se nalazimo na pola puta, odnosno ni vrit ni mimo, imamo najbolje od dva svijeta; nećemo izgledati bizarno obrijemo li se, a ni poput medvjeda pustimo li dlake. Treća grupacija su pitomi jetiji koji će barem jednom u životu obrijati gustu šumu prsa, trbuha, ramena i leđa, da bi na kraju vrlo bolne depilacije izgledali spremni jedino da se zavuku u jazbinu i tamo poližu rane. Da spomenem crvenilo i svrbež? Još gore, izgledaju poput genetski sje**nog kaktusa kada dlake počnu rasti. Njima bi bilo bolje da prihvate dlakavo stanje ili da eventualno podrezuju dlake mašinicom i paze kakvu odjeću oblače. S dlakama ili bez njih, dobar stav privlači komade.

Ne mogu ne primijetiti da će, pitate li ih, žene većinom preferirati muško tijelo s malo ili bez dlaka, dok će gej muškarci većinom preferirati da se dlake ne diraju. Ha!

Uklanjanje dlačica laserom rezultira najdužim periodom bez dlaka, šaljući energiju niz dlaku do folikule gdje uništava korijen. Tako uništena dlaka neće odmah otpasti, već će ispasti sama od sebe kada oslabi – zato novije generacije lasera imaju i lagano usisavanje. Tom metodom se može odjednom pokriti veliko područje tijela, a preporučuje se otprilike šest (plus/minus) tretmana da bi uklonili dlake te ponavljanje jednog tretmana godišnje.

Može se izvesti bilo gdje na tijelu. Prvi minus lasera jest cijena koja može biti nekoliko tisuća kuna pa sve do nekoliko desetaka, zavisno koliki dio tijela se tretira. Drugi minus je da laser ne može obraditi bijele, vrlo svijetle dlačice, a blond dlačice će biti vrlo slabo uklonjene. Ako planirate ići na laser, svakako idite dobro provjerenom stručnjaku jer nepravilni tretmani mogu dovesti do ozbiljnih oštećenja kože.

Elektroliza – tankom i vrlo malo iglom se prodire u folikulu dlake i tada se unište stanice odgovorne za rast dlake. Može donijeti čak dugotrajnije rezultate od lasera, ali postupak može biti neugodan i traži topične anestetike. Također se može vršiti bilo gdje na tijelu, ali se najčešće izvodi na licu i oko vrata. Tretman se može činiti poput Sizifovog posla jer se obrađuje dlačica po dlačica. Svaki traje otprilike desetak minuta, ali zavisno od željenog područja može tražiti i do tridesetak tretmana, a pritom ni ne mislim na veća područja poput cijelih nogu ili leđa. Ova metoda je unutar troznamenkastih cifri po tretmanu, a također traži vještog stručnjaka.

Vosak kao metoda depilacije postoji stoljećima i može se uspoređivati s uklanjanjem dlačica pomoću šećerne paste. Nove generacije voska se danas baziraju na vosku dobivenom od biljaka, tj. soje pa se ne lijepe za kožu već samo za dlake, čime manje bole, poput šećerne, tj. egipatske paste.

Šećerna pasta s druge strane ima itekako pozitivno djelovanje i na kožu, posebice ako je sami umutite i dodate med i neka eterična ulja. Ta slatka masa se nanosi u suprotnom smjeru rasta dlaka (za razliku od voska) na željeno područje, malo se pričeka da se uhvati i potom se brzim pokretom u smjeru rasta dlačica ukloni. Vosak i egipatska depilacija bole u početku, ali s vremenom će dlačice i korijen postati slabiji i rjeđi pa će time manje boljeti.

Preporučuje se prethodno skratiti dlake. Obje metode možete isprobati u kozmetičkom salonu ili kod kuće ako ste vješt mazohist. Cijena varira od 50 do 120 kuna ovisno o veličini područja za depilaciju. Rezultati traju nekoliko tjedana do mjesec dana. Pripazite, tretman treba raditi na čistoj koži, a nakon tretmana voskom ili šećerom bi bilo poželjno namazati tretirano područje antibakterijskim losionom. Ne bi se smjelo koristiti ove metode preko madeža. Depilacija voskom na licu se izvodi isključivo u salonima ljepote.

Kreme za depilaciju su relativno jeftine, a funkcioniraju na principu uništavanja bjelančevina u dlačicama. Možete ih koristiti sami kod kuće. Metoda traži tjedno, ako ne i češće ponavljanje. Plus je što se dlačice zbog kemijskog efekta čine mekanijima i ne grebu. Izbjegavajte kreme za depilaciju ako ste skloni alergijama ili imate osjetljivu kožu. Nije poželjno nakon sunčanja koristiti ove kreme. Nikako (!) ih ne stavljajte oko očiju, na lice ili genitalno područje.

Žileti su daleko najjeftinija, ali i vrlo kratkotrajna metoda. Brijanjem ne dirate ni korijen, ni folikulu te zbog toga rezultati traju par sati ili nekoliko dana. Vjerovanje da ćete čestim brijanjem žiletom ojačati dlake ne drži ni kap vode; tako se samo čini jer žilet reže dlake pod pravim kutem dajući im oštar i grub dojam.

Čupkanje pincetom je odlično za mala područja kao što su gornja usna, brada ili obrve. Iako se čupanjem izvlači i korijen, folikula ostaje na mjestu i dlaka neće ni redovitim čupanjem oslabjeti.