OTVORENO PISMO VARGI

Dentalni tehničari: Pacijente potkradaju, a nas obespravljuju

17.08.2015 u 12:57

Bionic
Reading

Udruga dentalnih tehničara RH uputila je u ponedjeljak otvoreno pismo ministru zdravlja Siniši Vargi, upozoravajući ga da su im ugrožena 'radna, ljudska i moralna prava', i to još od 1997. godine kad su privatizacijom primarne zdravstvene zaštite 'izbačeni iz zdravstvenog sustava'

Dentalni tehničari poručuju da su stomatolozi, koji sklapaju ugovore s HZZO-om, plaćeni kroz glavarine i postaju privatnici financirani sredstvima iz državnog proračuna, dok su dentalni tehničari plaćeni po principu 'cijena puta usluga'.

'HZZO s nama ne sklapa ugovor, ali odlučuje o cijenama naših usluga koje ne isplaćuje izravno nama, nego preko računa stomatologa. Godišnje dentalni tehničari odrade 200 milijuna kuna (mjesečno 17 milijuna kn) protetike plaćene radnim nalozima HZZO-a što je dostatno za zapošljavanje 1400 tehničara u sustavu, u kojem ih je ostalo manje od 100 (što znači da se ni 6 posto tih sredstava ne vrati u sustav)', preciziraju u Udruzi dentalnih tehničara RH.

Poručuju da mjesečne glavarine stomatologa, isplaćene iz državnog proračuna, iznose 35.000 – 40.000 kn, a iako su u tu cijenu uračunati i protetski radovi, dodatno su im plaćeni isti ti radovi koje odrade dentalni tehničari, 'bez obzira što su četiri petine rada i materijala trošak tehničara'. U 2013. godini 2.200 stomatologa koncesionara dobilo je na godišnjoj razini oko 200 milijuna kuna više iz državnog proračuna što je 300.000 proteza uskraćenih pacijentima, dok su u stomatološkoj komori te iste 2013. razmišljali da cijenu materijala za dentalna pomagala prebace na teret pacijenata, dok u 2014. razmišljaju da, zbog krize i nedostatka sredstava, protetiku kompletno izbace iz usluga bez obzira što su te usluge ugovorene u paketu zdravstvenog osiguranja, upozoravaju dentalni tehničari.

Nova zapošljavanja stomatologa, a već smo iznad EU prosjeka?

Danas se, pak, iz državnog proračuna za samo 2.200 stomatologa koncesionara izdvaja više od milijarde kuna, a u sustavu zdravstva je oko 74.000 uposlenika. U Hrvatskoj na jednog stomatologa dolazi 1.100 stanovnika što je iznad prosjeka zemalja EU gdje je jedan liječnik na 1.500 stanovnika.

Dentalni tehničari podsjećaju ministra Vargu da, nacrtom strateškog plana promicanja i zaštite oralnog zdravlja 2014. - 2017., dentalne tehničare navodi kao svakodnevne suradnike u radu. Zamjeraju mu što kao dio standardnog tima prepoznaje liječnika i medicinsku sestru ili asistenticu, uz navođenje da je zbog povećanih administrativnih zahtjeva potrebno uvesti i administrativnog djelatnika.

'Prema Vašim riječima, rad administrativnog djelatnika prema sadašnjem modelu ordinacija nije moguć, ali grupna praksa otvara prostor za taj profil djelatnika. Ovo je očiti nagovještaj zapošljavanja nekoliko stotina novih stomatologa koji će kao članovi grupne prakse biti plaćeni preko HZZO-a, tj. iz državnog proračuna, a odrađivat će koncesionarima godišnje odmore, bolovanja, slobodne dane i sve one dane koji im nisu radni, usprkos činjenici da 2200 koncesionara stomatologa godišnje dobije više od 1 milijarde kuna iz zdravstvenog proračuna', napominju dentalni tehničari.

To tumače kao nagovještaj zapošljavanja nekoliko stotina novih administratora, uz svu dosadašnju umreženost i kompjutorizaciju. Upozoravaju da se navodi kako zanimanje dentalnih higijeničara 'još nije predviđeno nomenklaturom zanimanja, ali je izrada u tijeku'.

'Dentalnih tehničara kao timskih suradnika i zdravstvenih djelatnika i dalje nema, bez obzira što su naše usluge ugovorene u zdravstvenom osiguranju i što su sastavni i nezaobilazni dio stomatološke zdravstvene zaštite i rehabilitacije. Udruga cijelo vrijeme ukazuje na apsurd da u zdravstvenom osiguranju postoje ugovorene usluge dentalne protetike koje su plaćene iz državnog proračuna, sredstvima poreznih obveznika i iznose preko 500 milijuna kuna godišnje, a ne postoje ugovoreni pružatelji tih usluga - dentalni tehničari', upozoravaju oni, pozivajući ministra Vargu da ih vrati u sustav kao ugovorene timske zdravstvene djelatnike i time zaustavi kaos u struci te im vrati pogaženo dostojanstvo.

'Zaštitite pacijente i zaustavite njihovo iskorištavanje, potkradanje i uskraćivanje njihovih prava iz zdravstvenog osiguranja. Zaustavite potkopavanje i potkradanje državnog proračuna, nelojalnu konkurenciju, cvjetanje sive zone, rad na crno, robovski rad, ucjenjivanja i zlostavljanja, kanaliziranje proračunskih sredstava u privatne džepove i hiper-produkciju kadrova koji pune burze rada. Zaustavite ugrozu socijalnih i radnih prava dentalnih tehničara', zazivlju dentalni tehničari, tražeći jednakopravnost u zdravstvenom sustavu i povrat svih oduzetih radnih prava.