POBUNA U ŠKOLI URODILA PLODOM

Denisu se gradi poseban WC

20.02.2013 u 11:10

Bionic
Reading

Roditelji učenika u Osnovnoj školi Silvija Strahimira Kranjčevića u Zagrebu mogu odahnuti. Grad Zagreb ipak je odlučio započeti s radovima na prenamjeni sanitarnog čvora na prvom katu, a u pripremi je i izgradnja dizala u školi

Podsjetimo, cijeli problem je nastao jer je ravnateljica škole Dubravka Matković odlučila napraviti zamjenu učionica između 3c i 6a razreda kako bi dječaku iz 6a Denisu Bjelčiću, koji boluje od cerebralne paralize i ima potrebu često ići na WC, omogućila lakši pristup toaletu. Denisov razred, prema njenoj ideji, trebao je s kata biti premješten u prizemlje, a 3c trebao se preseliti na kat. I tu je nastao problem, roditelji djece iz 3c su se pobunili, a djeca im u utorak nisu pohađala nastavu.

Jedan od roditelja obratio se našoj redakciji e-mailom u kojem tvrdi kako su zgrožen pisanjem pojedinih medija jer roditelji nisu nikad bili protiv Denisa. Štoviše, napominje, oni su uvijek željeli pomoći.

Roditelji su ti koji su, nakon što su svi odgovorni odbili pomoći Denisu, odlučili svojim novcem pokrenuti kupnju novog skalomobila (uređaja pomoću kojega se dijete u kolicima sigurno transportira stepeništem) i prilagodbu WC-a na prvom katu škole kako bi Denisu osigurali sigurno i dolično školovanje i odrastanje u društvu njegovih vršnjaka.

Važno je naglasiti da su se s ovom inicijativom roditelja iz škole na zajedničkim sastancima Denisovi mama i tata složili i da su namjeravali i sami pripomoći koliko god mogu. I to bi još do konca prvog polugodišta i proveli da ih nadležne službe iz Grada u tome nisu spriječile, stoji u e-mailu dostavljenom našoj redakciji.

U pismu dalje stoji kako se početkom školske godine se postavilo pitanje tehničke neispravnosti skalomobila i neodgovarajućeg WC-a na prvom katu te da su se roditelji sami ponudili financirati adaptaciju WC-a i kupnju novog skalomobila, s čim su se Denisovi roditelji složili.

No unatoč tome Gradski ured za obrazovanje zabranio je bilo kakve intervencije roditelja i preuzeo na sebe obavezu kupnje novog skalomobila koji bi Denisu znatno olakšao svakodnevno kretanje po školi jer bi između ostaloga trebao biti na motorni pogon. Također, stoji u e-mailu, preinake na WC-u su odbačene.

No jučer se dogodio obrat i Grad je odlučio već danas riješiti pitanje wc-a na prvom katu kao privremeno rješenje za ovu godinu, a prikuplja se i potrebna dokumentacija za postavljanje dizala.