uhidbeni nalog

Den Haag traži uhićenje dvoje radikala koji su ometali suđenje Šešelju

14.05.2019 u 15:20

Bionic
Reading

Sud UN za ratne zločine izdao je uhidbeni nalog i od pravosudnih vlasti u Srbiji traži da dvoje članova Srpske radikalne stranke (SRS), haškog osuđenika Vojislava Šešelja, izruči Den Haagu, javili su u utorak beogradski elektronički mediji pozivajući se na priopćenje Međunarodnog mehanizma za ratne zločine (MICT), sljednika haškog suda (ICTY)

Sud UN za ratne zločine je odbacio zahtjev da se suđenje članovima SRS, Vjerici Radeti i Petru Jojiću, preda pravosuđu Srbije zbog mogućeg utjecaja na svjedoke optužbe, priopćio je MICT.

Jojić i Radeta optuženi su za nepoštivanje suda jer su prijetili i pokušavali podmititi svjedoke u slučaju protiv vođe radikala Vojislava Šešelja pred Haškim tribunalom, a trećeoptuženi radikal Jovo Ostojić je u međuvremenu preminuo.

Vjerica Radeta izjavila je danas novinarima u Skupštini Srbije da ona i njezin stranački kolega "neće dragovoljno otići" u Den Haag.

"Što će se dalje događati, kako će država Srbija reagirati, nije moj problem, ali ne mogu zamisliti da postoji netko tko bi bio u stanju grubo prekršiti Ustav i pravomoćno rješenje Višeg suda. To je pitanje za predstavnike vlasti", rekla je ona, aludirajući na ranije stajalište Višeg suda da ne postoje pravni i ustavni uvjeti za izručenje.

Mehanizam, koji je sljednik ICTY-a, u obrazloženju odluke naveo je kako svjedoci protiv Radete i Jojića ne žele svoje osobne podatke objelodaniti pred sudom u Srbiji jer se boje za svoje živote.

Suci Mehanizma drže da bi tužiteljstvo imalo velike probleme oko dokazivanja optužnice pred srpskim pravosuđem, jer svjedoci nisu voljni pojaviti se pred sudom u Srbiji.

Navedeno je da su izdani novi uhidbeni nalozi za Radetu i Jojića, a srbijanske vlasti pozvane su optužene prebaciti u Haag.

Mehanizam je lipnja 2018. donio odluku da se slučaj radikala optuženih za ometanje haškog suda prebaci srpskom pravosuđu, ali je ta odluka preinačena jer je sucima predočeno da se svjedoci u postupku ne žele pojaviti pred sudom u Srbiji.

Tribunal je Radetu i Jojića te preminulog Ostojića optužio da su utjecali na svjedoke u procesu protiv čelnika SRS Vojislava Šešelja, tako što su ih prijetnjama, ucjenama i mitom nagovarali da promjene iskaze ili da ne svjedoče.

Još u siječnju 2015. Tribunal je vlastima u Beogradu uputio nalog za uhićenje troje radikala, ali je Viši sud u Beogradu objavio tumačenje da, prema domaćem zakonu o suradnji s Haškim tribunalom, nisu ispunjeni uvjeti za uhićenje i ekstradiciju optuženih radikala.

Prema zaključku Višeg suda, Srbija ima pravnu obvezu izručiti haške optuženike za najteže ratne zločine, genocid i zločine protiv čovječnosti, ali ne i okrivljenike za nepoštivanje suda, odnosno utjecanje na svjedoke, kakav je slučaj u postupku protiv optuženih radikala.