višetruko prebrojavanje glasova

Demokratski kandidat za mjesto guvernera Floride priznao poraz

18.11.2018 u 08:54

Bionic
Reading

Demokratski kandidat za mjesto guvernera Floride Andrew Gillum objavio je u subotu kako priznaje poraz od republikanca Rona DeSantisa, nakon višestrukog prebrojavanja glasova poslije američkih parlamentarnih izbora održanih 6. studenoga

'Želim čestitati @RonDeSantisFL koji će postati budući guverner velike države Floride', kazao je Gillum, gradonačelnik Tallahasseeja, glavnog grada Floride, koji se nadao postati prvi afroamerički guverner te države na jugoistoku SAD-a.

Taj je izbor bio predmetom opetovanog prebrojavanja zbog male razlike u broju glasova dvojice suparnika. Konačni rezultati trebali bi biti objavljeni u nedjelju.

U istoj državi ostaju nedorečeni drugi izbori. Na njima su za mjesto u Senatu u Washingtonu konkurenti republikanac Rick Scott, dosadašnji guverner Floride, te demokrat Bill Nelson, koji je dosad zauzimao mjesto senatora.

Neslužbeni podaci smještaju Scotta blago na čelo, s oko 12.600 glasova više od demokratskog suparnika Nelsona na više od 8,2 milijuna izjašnjenih glasova, ili 0,15 postotnih poena.

  • +13
Izbori u SAD-u Izvor: Pixsell / Autor: Britta Pedersen/DPA/PIXSELL

Ta mala razlika dovela je do pokretanja ponovnog prebrojavanja, ručno, izvjesnog broja problematičnih glasačkih listića. Službeni podaci tog senatorskog izbora trebali bi se znati u utorak.

Predsjednik Donald Trump kazao je u nekoliko navrata da su izbori na Floridi obilježeni prijevarama. Vlasti Floride kazale su da nema dokaza o nepravilnostima.