oštre kritike

Demokrati i Laburisti: Olakšanje zbog kraja mandata ministrice Divjak

26.06.2020 u 13:06

Bionic
Reading

Koalicija Demokrata i Laburista u petak je ošrto kritizirala ministricu obrazovanja Blaženku Divjak, istaknuvši da je njezina reforma Škola za život propala jer je politiku pretpostavila obrazovanju, tako da će kraj njezina mandata donijeti olakšanje i djeci i roditeljima

'Ministrica Divjak ostat će upamćena po tome što je uskratila potporu nadarenoj djeci, nabavila jeftine tablete, a školski kurikul pisale su crkvene vlasti i udruge vezane uz crkvu', rekao je na konferenciji za medije ispred Ministarstva obrazovanja predsjednik Demokrata Mirando Mrsić, kandidat u prvoj izbornoj jedinici. Na konferenciji nazvanoj 'Zbogom ministrice Divjak' Mrsić je naglasio da u udžbenicima iz povijesti Divjakičine reformirane škole nije jasno djeci prezentirano što je bila NDH, što je ustašluk, što se događalo između 1941 i 1945.

'Naše se učenike pogrešno uči da je NDH ostvarila vijekovne snove hrvatskog naroda, a ne država koja je prodala pola hrvatskog teritorija Italiji i Mađarsko', rekao je Mrsić. Ministrici je zamjerio i provedbu online nastave u kojoj su, kaže, roditelji i nastavnici bili prepušteni sami sebi. Poručio je i da koalicija Demokrata i Laburista u svom izbornom programu nudi drugačiji obrazovni sustav, vezan uz stručnjake, a ne uz politiku. 'Divjak je pretpostavila politiku obrazovanju i zato je njezin program propao', zaključio je Mrsić.

Renato Petek, nezavisni zastupnik u zagrebačkoj Gradskoj skupštini i koalicijski kandidat u prvoj izbornoj jedinici, osvrnuo se na probleme u školovanju djece s teškoćama tijekom mandata Blaženke Divjak. Takve je djece oko 10 posto u sustavu obrazovanja, a njihovi roditelji izrazito su nezadovoljni neempatičnošću i neradom ministrice Divjak i ministarstva koje je ona vodila, rekao je Petek.

  • +13
Konferencija stranaka Demokrati i Hrvatski laburisti na temu: Zbogom ministrice Divjak Izvor: Pixsell / Autor: Sandra Šimunović

Kao obrazloženje naveo je da su u situaciji koronakrize takva djeca u redovnom sustavu odgoja i obrazovanja bila potpuno zanemarena, da im se nisu omogućili isti uvjeti za rad kao ostaloj djeci, što je, istaknuo je, direktno kršenje osnovnih ljudskih prava.

'Brojni su primjeri u kojima su se roditelji djece s teškoćama obraćali ministrici i premijeru, no on je šutio kako bi održao većinu svoje trgovačke koalicije. Zanemario je interese djece kako bi održao većinu u Saboru. To je brutalno ponašanje i vjerujem da su to prepoznali brojni građani', rekao je Petek. Istaknuo je i da su zato brojni roditelji s olakšanjem dočekali kraj školske godine i kraj mandata ministrice Divjak.