VESNA PUSIĆ:

'Demokracija nekog društva mjeri se odnosom prema ženama i djevojčicama'

10.09.2012 u 12:32

Bionic
Reading

Ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić sudjeluje u Beču na otvaranju međunarodne konferencije Mreže instituta za ljudska prava, nazvane: 'Uloga Europske unije u reformi Ujedinjenih naroda u području ljudskih prava' gdje je istaknula da se demokracija nekog društva mjeri odnosom prema ženama i djevojčicama i poštivanju njihovih prava

'Zemlje sve više profiliraju svoju vanjsku politiku u odnosu prema ljudskim pravima. Vojne mirovne misije moraju u sebi imati i civilnu komponentu kako bi se osigurao održivi mir', istaknula je u svom govoru ministrica Vesna Pusić, priopćili su iz MVEP-a.

Podsjetila je, navodi se dalje, i kako vanjska politika ljudskih prava pomaže, ne samo zemlji primateljici humanitarne, razvojne ili neke druge pomoći, već i zemlji koja pomoć šalje, jer se time podiže svijest društva o važnosti ljudskih prava.

Ministrica je također naglasila kako, umjesto prihvaćanja nečeg kao neizbježnog i mirenja s tim, treba pronaći način za promjene upozorivši kako prava žena i djevojčica prva bivaju ugrožena, jer je takvo što društveno najprihvatljivije kršenje ljudskih prava, stoji u priopćenju.

'Demokracija nekog društva mjeri se odnosom prema ženama i djevojčicama i poštivanju njihovih prava', istaknula je ministrica.

'Ženama i djevojčicama važno je osigurati obrazovanje, a one reinvestiraju 90 posto  svojih prihoda natrag u obitelj, a samo 30 posto muškaraca čini isto. Zato ćemo, što se Hrvatske tiče, na EU i UN razini, zagovarati civilnu komponentu u vojnim mirovnim misijama, kako bismo osigurali održivi mir i ljudska prava', naglasila je ministrica Pusić, navodi se u priopćenju.

Osim sudjelovanja na konferenciji, ministrica Pusić susrest će se s austrijskim vicekancelarom i ministrom europskih i međunarodnih poslova Michaelom Spindeleggerom s kojim će, među ostalim, razgovarati o hrvatsko-austrijskim bilateralnim odnosima.