AGENCIJA ZA LIJEKOVE

Demantij na tekst 'Isti lijek sa i bez recepta'

29.10.2010 u 14:14

Bionic
Reading

Jutros je na tportalu objavljen tekst djelomično prenesen s Novog lista pod nazivom 'Isti lijek sa i bez recepta'. Na njega je reagirala Agencija za lijekove i medicinske proizvode čiji demantij prenosimo u cijelosti

'Ovim putem želimo demantirati navode iz članka 'Isti lijek sa i bez recepta' koji je objavljen na tportalu 29. listopada 2010. godine. U navedenom članku djelomično su prenesene informacije iz članka objavljenog u Novom listu 29. listopada 2010. pri čemu je u potpunosti izostavljena izjava iz hrvatske Agencije za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) kojom se jasno objašnjava razlog i opravdanost različitog načina izdavanja lijekova.

Na ovaj način smatramo da je namjerno dezinformirana hrvatska javnost stjecanjem dojma da postoji neuređenost u sustavu odobravanja lijekova koji je, upravo suprotno, visoko reguliran u našoj zemlji. Također, iznesena je neistinita tvrdnja da je Agencija za lijekove zabranila slobodnu prodaju Voltarena i Ketonala međutim istina je da se ovi lijekovi, zbog specifičnog sigurnosnog profila, nikada nisu niti smjeli, u ljekarnama, izdavati bez recepta.

U cilju boljeg informiranja javnosti te razumijevanja uloge HALMED-a u zaštiti javnog zdravstva donosimo Vam isječak iz izjave HALMED-a koja je poslana Novom listu: 'Razlika između načina izdavanja lijekova navedenih u Vašem upitu (Neofen, Nurofen, Brufen i Ibuprofen) je svjesna i potrebna te uzrokovana isključivo sigurnosnim razlozima. Iako lijekovi Neofen, Nurofen, Brufen i Ibuprofen imaju istu djelatnu tvar (ibuprofenum) nisu indicirani za iste bolesti i/ili medicinska stanja.

Lijekovi Neofen i Nurofen namijenjeni su za ublažavanje bolova kao što su: glavobolja, migrena, bol u leđima, zubobolja, menstrualna bol, mišićna bol, bolovi i tegobe uslijed obične prehlade i gripe te za snižavanje povišene tjelesne temperature, te ih je stoga moguće izdavati bez recepta.

S druge strane, lijekovi Brufen i Ibuprofen namijenjeni su, između ostaloga, i za liječenje reumatoidnog artritisa (uključujući juvenilni reumatoidni artritis, poznat i pod nazivom Stillova bolest), ankilozantnog spondilitisa, osteoartritisa i drugih nereumatoidnih (seronegativnih) artropatija te za liječenje izvanzglobnog reumatizma. Budući da se radi o kroničnim bolestima i ozbiljnijim medicinskim stanjima koji zahtijevaju liječnički nadzor, navedeni lijekovi ne mogu biti izdani bez liječničkog recepta.'
Još jedanput ističemo da prilikom odobravanja lijekova HALMED poštuje jasne međunarodne kriterije na osnovu kojih definira može li se lijek izdavati bez recepta, a koji su prvenstveno vezani za nuspojave lijeka, njegovu indikaciju i sigurnosni profil te potrebu za liječničkim nadzorom. Stoga, razlike u načinu izdavanja pojedinih lijekova nipošto nisu slučajne i proizvoljne već su potrebne i rezultat su detaljne ocjene cjelokupnog profila lijeka.

HALMED kontinuirano ocjenjuje omjer koristi i rizika primjene svih lijekova odobrenih u RH tijekom cijelog njihovog životnog ciklusa. Područje odobravanja lijekova je visoko regulirano u Republici Hrvatskoj te smo u potpunosti usklađeni s pravnom stečevinom EU.'