INSPEKCIJA NASTAVLJA POHOD

Deložirani 'kralj splitskih plaža' ostaje bez kafića, on kaže: Srušit ću ih sve!

13.11.2017 u 14:08

Bionic
Reading

Pohod građevinskih inspektora po splitskim plažama nastavljen je u ponedjeljak ujutro na Kašteletu, a pojavili su se s desetak policajaca i najavili rušenje kafića, skladišta i vanjskih šankova u vlasništvu Dragana Jurišića Jenkija, donedavno tituliranog kao 'kralja splitskih plaža'

Svojedobno je, osim Kašteletom, gospodario na Trsteniku te na Kašjunima, no s obje plaže je deložiran i do danas vodi nekoliko sudskih postupaka. Njegovi pregovori s građevinskim inspektorima nisu urodili plodom i ostavljen mu je rok od pet dana, do petka, a on najavljuje da će 'sam srušiti sve'. Zasad nije jasno odnosi li se to i na dio kafića koji se ovdje nalazi od sredine osamdesetih i za koje tvrdi da imaju građevinsku dozvolu.

'Srušit ću i ovaj mul, ali i mulove koje sam izgradio na plažama Trstenik i Kašjuni', najavio je Jurišić za tportal.

'Kafić i oni šankovi imaju dozvole i odobrenja, a nelegalni su skladište i bina koje sam već počeo uklanjati. Inspektori su jutros došli bez ikakvih papira ili naloga, ali s puno policije, što nije potrebno jer nisam ovdje kako bih radio predstave. Razočaran sam jer grad gubi veliku dodatnu vrijednost, a građani urednu i čistu plažu na kojoj se ništa nije naplaćivalo. Očito postoje neki drugačiji interesi i najvjerojatnije netko želi ovaj prostor predati podobnima ili prebiti neke dugove', smatra Jurišić.

  • +13
Demontaža na Žnjanu Izvor: Cropix / Autor: Nikola Vilic / CROPIX

Tvrdi da je u posljednjih četvrt stoljeća u splitske plaže uložio oko sedam milijuna eura vlastitog novca te da mu je sud nedavno priznao ulaganja u iznosu od 25 milijuna kuna, ali i da građevinska inspekcija izbjegava postupati na plaži Kašjuni - koju je prije godinu i pol u koncesiju dobila HDZ-u bliska tvrtka Dolis. Ondje je, kaže, bespravna gradnja višestruko veća nego na Kašteletu.

Jurišićeva plaža doista je bila jedina u Splitu koja je odolijevala pošasti ležaljki, suncobrana i ostalih rekvizita te je imala besplatan parking, pa je među građanima bila iznimno popularna.

Rušenje na Obojenoj svjetlosti Izvor: Ostale fotografije / Autor: Dalmatinski portal

Istovremeno, premda je za ponedjeljak bilo najavljeno i uklanjanje bara Cox na plaži Trstenik, do toga nije došlo jer su vlasnici uspjeli ishoditi rješenje Upravnog suda o privremenoj obustavi rušenja. Kafiću nisu isključene struja i voda te je nastavio normalno raditi.

Rušenje na Obojenoj svjetlosti Izvor: tportal.hr / Autor: Damir Petranović

Ovaj lokal bio je predmet interesa splitske policije nakon što je Željko Kerum javno optužio bivšeg gradonačelnika Ivu Baldasara da je 'koncesijom kupio njegovog vijećnika Marija Sičića', koji je podigao ruku za njegov prijedlog proračuna i tako ga zadržao na vlasti. Sičić tvrdi medijima da je vlasniku Draganu Ercegoviću samo 'pomagao savjetima'.

Rušenje na Obojenoj svjetlosti Izvor: tportal.hr / Autor: Damir Petranović

Jedan od partnera u Coxu je i bivši predsjednik splitske Hvidre Mario Tomasović, inače blizak šefu splitskog HDZ-a Petru Škoriću.

  • +84
Spektakularne fotografije splitskog Žnjana iz zraka Izvor: Licencirane fotografije / Autor: CroDrone